Praznici su period koji za roditelje može značiti olakšanje, osobito zbog prestanka školskih obaveza djece, no istovremeno može predstavljati zabrinutost što će dijete tijekom ljeta raditi i tko će biti s njime za vrijeme njihovog radnog vremena.

Neka djeca i roditelji, na žalost nemaju tu privilegiju da imaju baku i djeda na moru/selu, stoga roditelji preostaju druge tri opcije – korištenje vrtića, ostavljanje djeteta samog kod kuće ili pak voditi ih na posao.

Boravak djeteta u vrtiću tijekom ljeta može biti zbunjujuće za dijete jer nije u svojoj odgojnoj skupini, ne čuva ga ”njegova teta”, a vrlo često se dogodi i da promijene vrtić. Međutim, to ne mora biti nužno loše po dijete. Ono može upoznati nove prijatelje, koji su djeci iznimno važni, može vježbati socijalizaciju, kreativno provesti vrijeme i sl.

Ako ostaju sama kod kuće, važno je da roditelji ostave popis osoba kojima vjeruju, kao i naputak da njih mogu zvati ako im nešto zatreba. Sve opasnije predmete dobro je maknuti izvan dohvata djeteta. Valja naglasiti pritom da većina djece mlađe od otprilike 13 godina, nisu dovoljno zrela da adekvatno reagiraju u hitnim situacijama te ih ne bi trebalo ostavljati same duže vrijeme.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.