Podjela spremnika za odvojeno prikupljanje metalne i staklene ambalaže u Osijeku, započela je na Vijencu Ivana Meštrovića. Time će biti omogućeno odvajanje šest vrsta otpada, čime naš grad dostiže najviši europski standard kad je riječ o gospodarenju otpadom. Osim većom čistoćom i podizanjem svijesti o važnosti odvajanja otpada, ova će novina razveseliti Osječane i činjenicom da će se na taj način smanjiti cijena računa za odvoz otpada, kako je ovom prigodom istaknuo Davor Vić, direktor Unikoma.

Davor Vić, direktor Unikoma

Čistiji okoliš i manji računi

– Podijelit ćemo ukupno tri tisuće posuda za staklo i metal u tisuću i pol stambenih zgrada, koliko ih u Osijeku ima. Svaka će zgrada imati šest posuda za šest vrsta otpada. Uz posude za miješani komunalni otpad, za papir i plastiku koje su odavno poznate te odnedavno i posude za biootpad, ovom podjelom u potpunosti zatvaramo sliku odvajanja kućnog otpada. Jasno nam je da su građani bili naviknuli na eko otoke postavljene na javnim površinama, no to se nije pokazalo najboljim rješenjem jer su bili česta meta vandalizma i nepropisne uporabe. Sada građanima osiguravamo mogućnost odvajanja u njihovim haustorima, doslovce na kućnom pragu. Na taj će način u posudi za miješani otpad biti manje otpada kako bi ga što manje išlo na odlagališta. A znajući da se baš po količini otpada u toj posudi formira račun, ovim načinom odvajanja građani izravno utječu na visinu svog mjesečnog računa, rekao je direktor Vić.

Navike sugrađana – iz prve ruke

Kako je podjela posuda započela u zgradi broj 1b, na Vijencu I. Meštrovića, nazočna je bila i Koviljka Kobia, dugogodišnja spremačica u toj zgradi ili ”metla i lopata” kako sama sebe u šali naziva. Pohvalila je podjelu dodatnih posuda i nastojanja Grada i tvrtke Unikom da se uvede red u odlaganje otpada, ali i napomenula kako je potrebno da ljudi promijene svoje navike.

Koviljka Kobia

– Godinama sam čistačica u ovoj zgradi i čini mi se da se najsporije mijenjaju ljudi. Još uvijek mnogi sav otpad stavljaju u istu kantu pa često sama vadim i razvrstavam taj otpad. Nadam se da će nove posude potaknuti ljude da se promijene i više odvajaju, nije to teško. Za sada baš i nemam pozitivna iskustva pa često kažem: ”zaviri u kantu i sve ćeš doznati o ljudima”, zaključila je gospođa Kobia.

U kompostanu po drva za ogrjev

Uz podjelu posuda, ovom je prigodom objavljeno da građani od 17. do 21. lipnja mogu doći na kompostanu Unikoma na Biljskoj cesti po drva za ogrjev. Prema riječima Steve Anetića, pomoćnika direktora za gospodarenje otpadom, građani trebaju doći vlastitim prijevozom i ponijeti osobne iskaznice kao dokaz prebivališta na području Osijeka.

Stevo Anetić, pomoćnik direktora Unikoma za gospodarenje otpadom

– Ovo je uobičajena praksa kojom pomažemo građanima da što jeftinije nabave ogrjevno drvo. Riječ je o dva do tri kubika drvne mase sakupljene s javnih gradskih površina, a važno je da zainteresirani građani ponesu svoje motorne pile. Imat ćemo još dvije, tri ovakve akcije do kraja godine, odnosno do sezone grijanja kako bi se građani na vrijeme opskrbili, rekao je Anetić.

Također, još jedna informacija, kako će tijekom blagdana Tijelova (20.06.) i Dana državnosti (25.6.) odvoz obavljati prema redovnom rasporedu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.