Na osječkom Fakultetu Agrobiotehničkih znanosti održano je svečano potpisivanje Interreg projekta prekogranična suradnja Hrvatska i Srbija.

Riječ je o projektu CBC Cluster – omogućavanje razvoja održivih prekograničnih klastera.

Cilj projekta je stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj radnog potencijala i zapošljavanja u malim i srednjim poduzećima u industrijama na ciljanom području – papirna industrija i strojarstvo u Belišću i poljoprivreda u Somboru. Projekt će uspostaviti snažniju prekograničnu suradnju između industrije, tijela lokalne uprave, fakulteta i lokalnog  civilnog društva i na taj način ojačati rast, potencijal za zapošljavanje i inovacije lokalnih MSP-a – čulo se tijekom potpisivanja.

Kroz projekt stvoriti će se dva zajednička prekogranična klastera – jedan u sektoru poljoprivrede i primijenjene nove tehnologije u poljoprivredi u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i strojarstva u Belišću. Tijekom ovog projekta osim klastera, uvest će se inovativno mobilno i internetsko rješenje te će se razviti web-alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi u prekograničnoj regiji te opremiti i prilagoditi dvije zgrade za prekogranične svrhe klastera – istaknuto je.

Glavna ciljna skupina za ovaj projekt su mala i srednja poduzeća i organizacije za potporu poslovanju, ali i lokalna uprava, fakulteti, interesne skupine i opća javnost. Ovaj projekt olakšati će i značajno poboljšati suradnju i trgovinu između navedena dva područja, omogućiti privlačenje novih investicija, osigurati će malim i srednjim poduzećima da sklapaju partnerstva s dobavljačima komplementarnih ponuda kao što će stvoriti preduvjete za prilagodbu poslovanja na prekograničnom području između EU i ne EU zemlje.

Voditelj projekta:

Grad Sombor

Partneri:

Lokalna razvojna agencija Grada Belišća d.o.o.

Fakultet Agrobiotehničkih Znanosti Osijek

Poduzetnički inkubator BIOS

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj NALED

Ukupan budžet projekta : 1 102 472,76 €

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.