Proizvodnjom kiselog kupusa Esmija Husaković Hodžić iz Jurjeva Punitovačkog počela se baviti još za vrijeme Domovinskog rata, a na osječku tržnicu dolazi prodavati od 1985. godine. Osim kiselog, prodaje i svježi kupus, papriku i rajčice te grickalice – pržene koštice bundeva. Zanimljivo je da od 1. rujna do Uskrsa prodaje na osječkoj tržnici, a u međuvremenu je na tržnici u Đakovu. Tamo prodaje i rasadu, presadnice povrća i balkonsko cvijeće. Drago joj je da ima stalne kupce koji prepoznaju kvalitetu žutih, znalački ukiseljenih glavica kupusa.

Stalni kupci su mi kao obitelj. Ako oni pate i mi patimo, postali smo vrlo bliski. Ne kažem da su svi dugogodišnji kupci , bude i novih pa se krug širi. Ima i ”padobranaca” koji samo prođu i komentiraju. Primijetila sam da je najčešće imućnim ljudima sve skupo pa dođu, požale se da im je preskupo i ništa ne kupe. Valjda su naviknuli sve dobivati besplatno. A nitko ne gleda naše troškove: moram platiti klupe, svakodnevno dati za parkiralište, a i auto treba natankirati da bih mogla doći i dovesti povrće. Računam da sto kuna potrošim čim upalim motor da bih krenula, zbraja Esmija, izjavljujući da više drva potroši grijući kupus, da bi kiseli kupus izgledao kako treba, nego grijući sebe. No vedar duh ju ne napušta pa se zna da je uvijek spremna s kupcima i popričati.

Otkrila je što je važno za lijep i ukusan kiseli kupus:

Da bi glavice kiselog kupusa i vizualno bile lijepe, a ne samo ukusne bitna je temperatura prostorije u kojoj se nalazi dok se ukiseljava. Kupusu mora biti toplo, ali ne pretoplo. Ne smije se naglo mijenjati temperatura, nego ju treba održavati podjednakom. Ukiseljavamo domaći čepinski kupus jer je najbolji. Nije žilav, mjesec dana mu treba da se ukiseli na temperaturi od 22 stupnja. Odličan je, ni preslan niti prekiseo, zaključila je gospođa Esmija.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.