Među kioscima na tržnici možete naići na pravo zlato. Naime, zlatarica Svjetlana Činčurak iskoristila je akciju unajmljivanja kioska za jednu kunu, budući da takvog sadržaja do tada na tržnici nije bilo. Otada je popravila mnogo nakita te kaže kako je zadovoljna lokacijom.

– U početku su se svi čudili otkud ovdje zlatarski obrt, ali kad su shvatili da im, primjerice, mogu obaviti popravke za dvadesetak minuta dok šeću tržnicom i kupuju namirnice, brzo su se naviknuli. Sada već mnogi znaju da sam tu, vraćaju se i usmenom predajom dobivam nove mušterije. Budući da sam majstor zlatar, nakit i sama izrađujem te mogu izraditi zlatni i srebrni nakit prema želji kupca. Radim ručno kao što se nekad radilo. Također graviram, a popravljam i bižuteriju, kaže Svjetlana i dodaje kako je riječ o zanimljivom i kreativnom poslu kojim se počela baviti slučajno, prije dvadeset godina nakon što joj je suprug koji je radio kao prodavač u zlatarnici predložio da izuči zlatarski obrt.

– Tada nisam imala posao pa sam prijedlog prihvatila, uhvatila se toga i više ne puštam. Nakon prekvalifikacije i jednogodišnje prakse u Nakitu, zaposlila sam se kod Roka Krasnićija i tamo radila u radionici devet godina. Nakon toga kod Marija Horniša, a nakon što je on zatvorio svoj, otvorila sam vlastiti obrt. Položila sam majstorski ispit i već četiri godine radim samostalno. Najveća prednost mi je činjenica da si sama organiziram radno vrijeme jer imam petero djece i bilo mi je nezgodno odlaziti na roditeljske sastanke i informacije te stalno nekoga moliti da me pusti s radnog mjesta. Mušterije ni sada ne trpe, kada imam posla ostanem raditi koliko god treba. Volim raditi za sebe, nisam se pokajala, rekla je Svjetlana i dodala:

Nakit nikada neće izaći iz uporabe, a pogotovo što god da kupite nekad će se potrgati i trebat će popravak ili barem poliranje. Taj će obrt uvijek opstati, iako tu nema velike zarade čim se radi rukama. To je više stvar ljubavi i tradicije, tu sam se pronašla i drago mi je kada nešto ljudima napravim pa kažu kako im to nitko drugi nije htio popraviti, rekla je Svjetlana koja u ponudi osim popravaka i izrade nakita po narudžbi, ima i izradu vjenčanog prstenja, nizanje bisera, graviranje i čišćenje nakita, bušenje ušiju te otkup zlata i srebra.

Svoj je zlatarski obrt nazvala „Deall“ prema početnim slovima imena svoje djece –  Doriana, Elene, Adrijana, Lorene i Lane.

Odnedavno se zlatarnica preselila u veći prostor, na zapadnom dijelu zatvorenog dijela tržnice koji gleda na Radićevu ulicu, na mjestu nekadašnje cvjećarnice.

  • prenosimo iz magazina Tržnica Danas
  • tekst i foto Melita Berečić

1 KOMENTAR

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.