Jedinstvena prilika – naučiti više o prirodi i divljim životinjama, osječkim se mališanima pruža svake godine u osječkom ZOO vrtu. Ovogodišnja Ljetna škola počela je prošlog, a trajat će do kraja tekućeg tjedna. Prijavilo se dvadesetak mališana koji redovito dolaze, ali još uvijek ima mjesta i za nove polaznike. Riječ je o zanimljivim edukativnim radionicama na kojima se svaki dan obrađuje druga tema. Ali ne staje sve na teoriji, nego djeca dobivaju priliku konkretno obogatiti i oplemeniti svakodnevicu životinja, stanovnika ZOO vrta. Na koji način, objasnila je zoologinja Tatjana Šalika Todorović.

Igračke za životinje

Radionice smo osmislili tako da učimo o pojedinim životinjama ili o skupinama životinja. Prije početka radionice djeci se održi kratko predavanje kroz igru i uz puno fotografija i filmića tako da im bude zanimljivo dok uče. Zaista nas ugodno iznenade koliko toga nauče i kako dobro pamte. Ove smo godine u radionice uključili i studentice biologije. Djeca su sudjelovala i u pravljenju takozvanog enrichmenta, obogaćivanja životnog prostora životinjama. Prošli smo tjedan završili radionicom na temu zvijeri gdje smo našim fosama postavljali nove igračke u koje smo posakrivali hranu pa su se te spretne životinje kretale, vježbale koordinaciju i snagu. Jako su razigrane i vole takve poticaje, a i posjetitelji na taj način imaju priliku vidjeti životinje tijekom aktivnosti. A tako aktivne životinje su i fizički i mentalno puno zdravije. Potom smo našoj baki jaguarki staroj 31 godinu postavili veliku goveđu kost kao zabavu i svojevrsnu poslasticu. Enrichmentima se ne dodaje više hrane nego što je predviđeno dnevnim menijem.

Djeca su sudjelovala u izradi enrichmenta pa su tako za papagaje nizali voće i povrće na grane, zatim su narezali puno voća i povrća koje su potom stavili u kante, zalili vodom i stavili na zamrzavanje. Nakon tri dana te su osvježavajuće slastice vješali u nastambe majmunima, koji su se time igrali i rashlađivali.

Hotel za kukce, labirint za merkate…

Imali smo i zgodnu radionicu za životinje koje nisu stanovnice ZOO vrta, a kojima smo svi okruženi. To su naše vanjske gradske ptice pa smo za njih pravili hranilice i postavljali ih oko drveća. U srijedu ćemo također imati potpuno novu radionicu – djeca će praviti hotele za kukce. Napravit ćemo dva hotela i smjestiti ih uz edukativnu stazu pored nosatih rakuna. Ovaj ćemo tjedan kao enrichment  davati životinjama druge stimulanse poput mirisa, igračaka, raznih mozgalica. Zvijerima je to obično slama na kojoj su ležali preživači, odnosno njihova lovina u prirodi. Ta se slama stavi u kartonske kutije ili u jutene vreće. Zvijeri to obožavaju – grabe svoje vreće, nose ih, kidaju, valjaju se u tome, njuškaju. Zanimljivo je recimo da naše gorske kune Mirko i Slavko jako reagiraju na začin curry. Dovoljno je staviti malo curryja u travu i oni se oduševljeno valjaju po tom mjestu, ispričala je Šalika Todorović i otkrila da će praviti i ambijentalni enrichment, obogaćivanje okoliša unutar nastambe, tj. postaviti strukture za skrivanje i penjanje, ležaljke, hranilice, grane, pojilice… Tako će se, primjerice, merkatima napraviti labirinti u kartonskim kutijama kroz koje će se ove životinjice moći provlačiti, baš kao što to rade pod zemljom, a u kutijama će kao poticaj biti crvići, njihova omiljena poslastica.

– Ne smiju biti zakinuti ni preživači tako da ćemo u četvrtak napraviti radionicu za jelene aksise i sazin antilope gdje će djeca nabrati grane vrba da ih životinje brste, pravit ćemo i kugle od vrba pa ih okačiti visoko kako bi se preživači morali malo propeti i tako trenirati mišiće. U petak će biti završna prezentacija, podsjetit ćemo se svega što su djeca naučila i uručit ćemo im diplome. Za kraj ćemo napraviti jedno iznenađenje – tuširanje emua!

Emui se jako vole kupati i tijekom vrućina znamo ih tako rashlađivati, rekla je Tatjana Šalika Todorović, koja će osobno upravljati tim zabavnim ”tušem”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.