Dugogodišnje zalaganje Agencije Osijek Danas za bolje odnose Istoka Hrvatske i NR Kine polako ali sigurno pada na plodno tlo.

Naime, kako prenosi Glas Slavonije sredinom listopada izaslanstvo Osječko-baranjske županije u posjet će Sečuanu, pokrajini u jugozapadnom dijelu Kine u kojoj živi 81,1 milijun stanovnika. Ova pokrajina posljednjih godina bilježi gospodarski rast, a u 2018. godini ostvarila je BDP od 605,3 milijarde američkih dolara (USD). Sečuan je uspostavio ekonomske i trgovinske veze s više od 220 zemalja i regija, a 17 zemalja otvorilo je konzularne urede u pokrajini. Upravo će ovo biti razlog zbog kojeg su na posljednje održanoj sjednici vijećnici Osječko-baranjske županije usvojili Memorandum o razumijevanju između Osječko-baranjske županije i pokrajine Sečuan o uspostavljanju prijateljstva i suradnje.

U materijalu koji je pripremljen za ovu sjednicu stoji da je, imajući u vidu intenzivan razvoj suradnje Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine u sklopu Inicijative 16+1, Osječko-baranjska županija prepoznala potencijal za promicanje gospodarskih, turističkih, kulturnih i drugih potencijala županije, koji se može ostvariti uspostavom suradnje s pokrajinom odgovarajućih karakteristika u Narodnoj Republici Kini. Uz posredovanje Veleposlanstva RH u Narodnoj Republici Kini, predložena je inicijativa za pokretanje suradnje s pokrajinom Sečuan.

Putem ovog Memoranduma, koji će biti potpisan u Chengdu, glavnom gradu ove pokrajine, obje strane usuglašavaju kako će promovirati međusobna ulaganja i tržišta prezentacijama proizvoda ili usluga, kao i aktivnostima na internetu te pomaganjem poduzećima i institucijama s obje strane u uspostavljanju međusobnih odnosa. Obostrano su zanimljivi trgovački sajmovi i konferencije kako bi se ostvario uvid u stanje na odnosnom tržištu, poticale sektorska partnerstva i ojačale gospodarski i inovacijski profil. Također, obje strane slažu se i glede zaštite okoliša i ekologije, a zajedničkim istraživanjima, znanstvenom i tehnološkom suradnjom obje strane mogu sudjelovati u ovim aktivnostima.

Prioritetni je sektor, na kojemu će biti naglasak na temelju tog Memoranduma, i obrazovanje, turizam, razmjena u kulturi i obrazovanju.

  • izvor: Glas Slavonije
  • fotografija: CRI

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.