Geofizičarka sa zagrebačkog PMF-a, Osječanka Iva Lončar pobijedila je na MOL-ovom natjecanju osvojivši stipendiju i otvorena vrata za radno mjesto u naftnoj industriji
Budimpešta, 6. prosinca 2019. – U velikoj konkurenciji budućih inženjerki i znanstvenica s 41 sveučilišta iz takozvanog STEM područja, studentica zagrebačkog PMF-a pokazala je vlastitu izvrsnost i kvalitetu hrvatskog visokog obrazovanja. U oštroj konkurenciji Female Engineers MOL Programme (FEMP), nakon polufinala, s 11 preostalih i najboljih studentica, od čega su tri bile iz Hrvatske, a dvije sa zagrebačkog PMF-a i geofizike, u timskom i individualnom radu najboljom u programu MOL Grupe pokazala se mlada geofizičarka Iva Lončar iz Osijeka.
Ovo jedinstveno i prestižno natjecanje osmišljeno je za studentice koje su u procesu stjecanja diplome u područjima geoznanosti, naftnog inženjeringa, kemije, petrokemije i drugih studija iz područja znanosti, tehnologije, inženjeringa i matematike (STEM).
Cilj je potaknuti mlade žene na liderstvo i na njihov ulazak u energetsku industriju, kao području koje se tradicionalno smatra “muškim”. Takva uključenost žena dio je šire orijentacije MOL Grupe prema inkluzivnosti i prihvaćanju različitosti – jer je MOL doista internacionalna kompanija, u kojoj rade ljudi iz vrlo različitih kultura i dijelova svijeta.
Proces natjecanja izrazito je kompetitivan, a finalno natjecanje koje je održano u Budimpešti trajalo je tri dana, tijekom kojih su postavljena dva izazova.
Najprije su finalistice podijeljene u skupine te im je zadano rješavanje strateškog izazova, razvijanje dugoročne strategije. U tom dijelu natjecateljice su pokazale svoju sposobnost korporativnog timskog rada razrađujući cilj, strategiju, financije, analizu, da bi na kraju pred stručnom komisijom održale prezentaciju napravljenog. Skupine u kojima su se izabrane studentice natjecale prema sastavu su simulirale međunarodno okruženje koje najbolje opisuje radnu atmosferu u MOL Grupi i njenim sastavnicama (Hrvatska, Mađarska, Pakistan, Slovačka).
Nakon izazovnog, inspirativnog i stresnog natjecanja skupina, zagrebačka sveučilištarka proglašena je jednom od tri pobjednice natjecanja, a na pobjedničkom tronu pridružile su joj se kolegice iz Slovačke i Pakistana.
Tri odabrane studentice osvojile su stipendiju u iznosu od 3.000 eura, namijenjenu financiranju studija. Pobjednice osim toga imaju i jedinstvenu priliku za posjet jednoj od MOL-ovih lokacija i time se direktno upoznati s radom u energetskoj industriji iz prve ruke, što bi im itekako moglo biti od koristi jer bi nakon završetka studija mogle dobiti i ponudu za posao na temelju poslovnih potreba MOL-a i tvrtki u Grupi, među kojima su INA, Tifon, Slovnaft kao i brojne proizvodne lokacije.
Iva Lončar nije prva pobjednica ovog MOL-ovog programa iz Hrvatske i Sveučilišta u Zagrebu. Naime, prošle godine prestižnu titulu osvojila je njena kolegica, PMF-ova geofizičarka Iva Ćuk, danas zaposlenica hrvatske INA-e. Prije toga, 2016. godine visoko znanje pokazala je i studentica zagrebačkog Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta, Nikolina Petrović, danas također zaposlenica INA-e.
MOL Grupa uz natjecanje namijenjeno mladim ženama iz STEM područja ima i druge programe namijenjene studentima i diplomantima, otvorene zemljama među kojima su i Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Slovenija. Tu je Freshhh, međunarodno natjecanje u virtualnom upravljanju resursima energetske industrije, kao i stažiranje u MOL Grupi u okviru programa Growww.
MOL Grupa nastoji privlačiti najbolje među najboljima i mladim stručnjacima omogućiti transparentan i otvoren put za karijeru, bez obzira na spol, prvenstveno gledajući stručnost, kako bi Grupa i njene članice napredovale sa svojim najvrjednijim resursom, onim koji stvara ljudski potencijal. Upravo zato INA je danas poslovni dom za dvije vrhunske mlade STEM-ovke, a vrata za ovogodišnju pobjednicu FEMP-a su svakako otvorena.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.