Predanost i prava glumačka energija osjetili su se na ispitu iz kolegija Osnove klaunske i mimske igre, studenata treće godine preddiplomskog studija Glume i lutkarstva, osječke Akademije za umjetnost i kulturu, održanom u petak u prostorijama Akademije. Ovim su ispitom studenti prikazali naučeno te gledateljima dali uvid u proces svladavanja glumačkih vještina posluživši im pravu poslasticu.
Kako i naziv kolegija kaže, ovaj put su se studenti izrazili pokretom, pričajući mimom priče koje su sami smislili. Od njih se tražila svojevrsna koordinacija, da bi mogli biti ujedno autori, izvođači i redatelji kratkih priča, kako je istaknuo izv. profesor Alen Čelić, nositelj kolegija.

– Pokret je jedan od glavnih predmeta i uglavnom se držimo tehnika Jacquesa Lecoca, francuskog učitelja i pedagoga čije se pedagogija i tehnika podučavaju na mnogim renomiranim svjetskim akademijama. Bazirana je na analizi i dinamici pokreta. Ovdje je to više u mimskom izričaju, gdje glumci svladavaju osnove mimske tehnike. Prikazali su mimske etide, kratke priče ispričane tijelom, ali na način da nam ne nedostaje govorni izričaj, nego se radi na unutarnjem monologu koji treba biti fizički čitljiviji. Zadovoljan sam današnjim ispitom i sad razmišljam kako prebaciti temu na klaunsku igru u idućem semestru, rekao je Čelić.

Zadovoljan je bio i docent Nenad Pavlović, suradnik na kolegiju te se osvrnuo na važnost tjelesne svijesti kod glumca. Naglasio je kako glumci imaju mnoga sredstva na raspolaganju – vlastito tijelo, glas, govorni aparat te da sve te segmente moraju svladati i svesti u skladnu cjelinu kako bi se plasirali na tržištu rada:
– Kao glumci, bavimo se prodajom svoje osobnosti u korist umjetničkog izričaja i u tome je bitno svladati sve segmente svojih mogućnosti. Tu je važan i pokret, baš kao i glas i govor koji svi zajedno služe glumi.

Nakon što su, ne štedeći se, tijelima ispričali svoje priče, studenti su strpljivo čekali ocjene i komentare profesora, razmjenjujući dojmove.

Jura Ruža, student iz Varaždina rekao je da je na ovom ispitu najvažnije bilo ostati usredotočen, držati se cilja i motiva ne razmišljajući ni o čemu drugom, nego samo pratiti svoju priču:
– Prikazali smo osnove mimskog teatra na situacijama iz svakodnevnog života, kao što su, primjerice, bavljenje sportom, odlazak na toalet, pečenje kajgane… To su svakodnevne situacije u kojima nešto može poći po krivu i izazvati problem, koji potom treba riješiti. Zadovoljan sam učinjenim. Pokret pomaže u držanju stava i stvaranju odnosa na sceni, kao i razvijanju tjelesne inteligencije koja je na pozornici izuzetno važna.

Njegov kolega Irin Šime Rabar iz Pule naglasio je kako je osječka akademija posebna i jedinstvena u Hrvatskoj jer nudi i smjer lutkarstva pa mu se nije bilo teško odlučiti baš ovdje studirati.
– Mima je zahtjevna jer ima svoje vrlo precizne kriterije i tehnike s kojima sam se prvi put susreo. Nikada se ranije time nisam bavio i zapravo je jako zanimljiv, ali i težak način razmišljanja i izvođenja. Zadovoljan sam svojim nastupom večeras, ali uvijek ima mjesta za napredak. Čut ću kasnije od profesora što su mi nedostaci i na čemu trebam više raditi, rekao je Rabar.

Osim njih dvojice, nastupili su i Ana Cmrečnjak, Matilda Fatur, Andrija Krištof, Silvijo Švast, Mihael Elijaš, Marijan Kuzmičič i Toni Leaković.
Svoje zadovoljstvo viđenim, profesori su nakon kraćeg vijećanja izrazili četvorkama i peticama.

Autor: Melita Berečić

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.