U osječkoj Tvrđi održano je tradicionalno okupljanje na kojem se osvaja jedinstvena titula majstora najgoreg fiša. Sve je počelo prije sedam godina, okupljanjem desetak poznanika koji su htjeli obilježiti 10. godišnjicu smrti svog prijatelja – legendarnog osječkog ugostitelja Geze Gudlina, a pretvorilo se u jedinstveni regionalni događaj na koji dolaze i natjecatelji iz okolnih zemalja.

– Po uzoru na našeg učitelja i ugostitelja Gezu Gudlina, a kako je kod njega išlo sve naopako, njemu u čast natječemo se za najgori fiš. Ako bude klasično natjecanje neće biti zanimljivo pa smo odlučili birati najgori fiš. Iz godine u godinu ljudi baš vole dobiti titulu za najgori fiš, kaže organizator Tomislav Barić.

Na fišijadi se okupilo više stotina ljudi, vatra je upaljena ispod dvjestotinjak kotlića, a riba, kruh, tjestenina i vino osigurani su za sve natjecatelje. Kako bi se sve odvijalo prema “kućnom redu” natjecanje je provjeravalo povjerenstvo i glavni sudac Darko Dumančić.
– Na početku smo naišli na jedno kršenje pravila, ali budući da je to bio tek početak natjecanja, žuti je karton dobio natjecatelj koji je namjeravao fiš kuhati na plinu, što je nedopustivo. Fiš se kuha na jakoj vatri koja mora biti takva da kotlić želi pobjeći s nje, duhovito je objasnio sudac Dumančić.

Geza je bio nezaobilazan u priči o slavonskoj gastronomiji. Veseljak, uvijek spreman na šalu i nepodopštine – tako ga opisuju prijatelji kojih je uistinu imao puno. Oni su organizirali manifestaciju koja slavi njegov život i to upravo ispred Slavonske kuće, bastiona slavonskobaranjske gastronomije, koji je osnovao i godinama vodio upravo Geza Gudlin.

Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.