Osječko-baranjska županija i u ovoj školskoj i akademskoj godini stipendira učenike i studente. Dodijeljeno je ukupno 150 stipendija za koje je Županija izdvojila preko milijun kuna.

Tijekom deset mjeseci 90 učenika primat će 450 kuna mjesečno, a 60 studenata po 1000 kuna. Kako je istaknuo župan Ivan Anušić, ove je godine za stipendije osigurano preko milijun kuna, izdvajanja se svake godine povećavaju kao i ukupan broj stipendista:
– Vrlo je bitno reći da povećavamo iznos svake godine i po malo širimo broj onih koji se koriste našim stipendijama. Nadamo se da će te stipendije koristiti ponajprije za ono za što su ih dobili i da će njihovim obiteljima olakšati financiranje školovanja. Cilj je investicija u mlade i njihovo znanje kako bi nakon školovanja ostali u Hrvatskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Na natječaj za stipendije prijavilo se preko 500 učenika i studenata, a prema kojim su kriterijima dodijeljene objasnila je Sandra Fillipović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu.
– Kriteriji za dodjeljivanje stipendija gledaju se kroz četiri kategorije: 1. kategorija su učenici i studenti koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, 2. su daroviti učenici i studenti, 3. su učenici i studenti koji se obrazuju u STEM području i 4. kategorija su bili kriteriji socijalnog statusa, istaknula je pročelnica Filipović i dodala kako se Osječko-baranjska županija opredijelia za društvo znanja te da se to vidi i kroz činjenicu da je u proteklih 18 godina za stipendije učenika i studenata izdvojeno više od 24 milijuna kuna.

Učenici i studenti rekli su da će dobiveni novac iskoristiti za kupnju svakodnevnih stvari, knjiga i opreme, za putovanja, a neki će čak i štedjeti.

Izvor: Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.