Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je 18. ožujka proglasilo 3 protumjere zbog iracionalnog napada SAD-a na dopisništva kineskih medija. To nije izvan očekivanja. Dok je američka strana ranije ograničavala kineske medije i vršila progon kineskih novinara, Kina je već istaknula kako pridržava pravo reakcije i poduzimanja odgovarajućih mjera.

Niz činjenica su dokazale kako su SAD prve neutemeljeno napale kineske medije i neprestano eskalirale taj napad. Uzmimo vizu kao primjer. Zbog diskriminirajuće politike SAD-a prema kineskim novinarima je od 2018. ukupno više od 30 kineskih novinara doživjelo odlaganje vize na neodređeno ili odbijanje prilikom apliciranja za vize, među kojima 9 stalnih dopisnika nakon odlaska iz SAD-a više nije moglo ponovo ući u tu zemlju. No, to nije bilo sve. Od registriranja kineskih medija kao “stranih agenata” u Americi, do određivanja dopisništava 5 kineskih medija u Americi kao “diplomatskih misija” i restriktivnih mjera oko broja djelatnika spomenutih 5 medija u SAD-a, ponašanje američke administracije je negativno utjecalo normalno poslovanje kineskih medija u toj zemlji.

Očito je da američka strana prvo počela provokaciju kineskih medija, a kineske protumjere su prisilne te opravdana zaštita i potrebna uzvratna vatra, a Kina pravedno i razumno štiti svoja prava. SAD često zagovaraju “reciprocitet”, a kineske protumjere su odgovor na taj način. Kina zahtjeva od dopisništava 5 američkih medija u Kini da pismeno prijave informacije o djelatnicima, financijskom stanju, poslovanju i nekretninama. Te protumjere su odgovor na registraciju dopisništava 5 kineskih medija u Americi kao “diplomatskih misija”. Kina zahtjeva da New York Times, The Wall Street Journal i The Washington Post predaju popis novinara čije akreditacije ističu do kraja godine i u 10 dana vrate akreditacije, a tim novinarima nije dozvoljeno bavljenje novinarstvom na teritoriju NR Kine, uključujući posebne upravne regije Makao i Hong Kong. Te protumjere su odgovor na američko naglo smanjivanje broja i progon djelatnika kineskih medija u Americi. Osim toga, odgovor su na diskriminirajuće i restriktivne mjere SAD-a prema kineskim novinarima oko viza, administrativne cenzure i intervjua, a kineska strana će također poduzeti recipročne protumjere.

Zapravo je američki udarac na kineske medije pokazao koliko je licemjerna tzv. američka “sloboda informiranja”, iza koje su u suštini ideološke predrasude, politički napadi i politička hegemonija prema kineskim medijima temeljena na mentalitetu Hladnog rata.

Od 2018. su SAD pojačale napade na kineske medije, što očito nema veze s ponašanje kineskih medija, nego je vezano sa “strateškim aranžmanom” SAD-a. Ta zemlja je u “Državnom izvješću o sigurnosnoj strategiji SAD-a” objavljenom u prosincu 2017. označila Kinu kao “strateškog konkurenta”. Nakon toga su postupno povećani američki napadi na Kinu u politici, gospodarstvu, znanosti i tehnologiji i drugim područjima . No, mogu li SAD sebe ojačati napadom na druge? David Gosset, stručnjak za međunarodna pitanja iz Francuske i osnivač Kinesko-europskog foruma je u članku istaknuo kako sve ovo ne može dokazati veličinu moći SAD-a, već upravo suprotno otkriva sve slabosti te zemlje. Što više, činjenice sve jasnije dokazuju kako je sinofobija u 21. stoljeću odraz nesigurnosti Zapada.

Kineska osnovna politika otvaranja prema svijetu se neće promijeniti, a strani mediji i novinari koji se legalno i propisno bave novinarstvom su uvijek dobrodošli u Kini, a kineska strana će im nastaviti osiguravati potrebnu udobnost i pomoć. No, Kina se protivi ideološkim predrasudama, dezinformacijama u ime tzv. “slobode informiranja” i ponašanju suprotno profesionalnom moralu novinarstva.

Kao što su istaknuli analitičari, u usporedbi s prošlosti je ovaj put kineska reakcija direktnija i iskrenija, Kina ne namjerava stvarati probleme i podsjeća SAD na njihovo neodgovarajuće ponašanje te traži ispravku. Američki politički udarac na kineske medije je donio novu nesigurnost odnosima dviju zemalja. Predlažemo američkoj strani da odmah zaustavi povezane poteze jer kineske protumjere nikad nisu bile samo riječi, a ako se SAD nastave ponašati samovoljno i pogoršavati greške, Kina će sigurno poduzeti daljnje protumjere.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.