“Tekuća pandemija je postala pozitivan primjer svjetskog jedinstva te zemlje dijele resurse i informacije, konzultiraju sa zemljama koje imaju iskustvo u borbi protiv COVID-19 ili zajednički istražuju kako postići bolji rezultat.” Nedavno je svjetski prestižni medicinski časopis “Lancet” tako na svom portalu prokomentirao važnost jedinstva i suradnje u borbi protiv COVID-19, ističući da međunarodna zajednica mora u duhu jedinstva, spriječiti ponavljanje grešaka kod zemalja sa slabim medicinskim i društvenim sustavom.

Tijekom kritične situacija epidemije, nijedna zemlja se ne može sama sačuvati i međunarodnoj zajednici su, više nego u bilo kojem trenutku u povijesti, potrebni jedinstvo i suradnja. Na nedavnom Summitu G20 za reakciju na COVID-19 je kineski čelnik pozvao na sveobuhvatnu međunarodnu suradnju i inicirao 4 inicijative, odnosno “odlučnu borbu protiv COVID-19”, “učinkovitu međunarodnu zajedničku prevenciju i kontrolu”, “aktivnu podršku međunarodnim organizacijama u igranju njihovih uloga” i “jačanje međunarodne koordinacije makro-ekonomskih politika”, čime je globalnoj borbi protiv epidemije u sljedećem razdoblju doprinio snažnim uvjerenjem i poticajem.

Kineska inicijativa je u velikoj mjeri upisana u Izjavi sa Summita, gdje je je prikazano da će se u sljedećoj fazi suradnja G20 protiv epidemije uglavnom odvijati u 4 sektora: zajednička borba protiv epidemije preko dijeljenja informacija, osiguranje opskrbe medicinskim potrepštinama i poduzimanje niza izvanrednih akcija; nastavak jačanja uloge Svjetske zdravstvene organizacije u koordinaciji međunarodne akcije protiv epidemije, potpora Međunarodnom monetarnom fondu, Svjetskoj banci, Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama u igranju njihovih uloga; kolektivne akcije u financijskoj podršci i drugim globalnim gospodarskim mjerama s ciljem obnove gospodarskog rasta svijeta te pomoć svim zemljama, posebno zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama u povećanju sposobnosti za reakciju.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni direktor SZO-a je nedavno sa žalošću rekao kako u protekla 2 mjeseca mnoge zemlje nisu dobro iskoristile to razdoblje za pripremu ili potrebne mjere, čime su izgubile prvi prozor mogućnosti za suzbijanje bolesti COVID-19. Pozvao je sve zemlje da poduzmu aktivnije mjere kao ne bi izgubile drugi prozor mogućnosti.

Američki predsjednik Trump je nedavno u telefonskom razgovoru s kineskim vrhovnim vođom rekao da će osobno pratiti situaciju i otklanjati smetnje, kako bi se SAD i Kina koncentrirale na suradnju oko borbe protiv epidemije. Očekujemo da će se i njegova “osobna pratnja” praktično toga držati. Suradnja Kine i SAD-a protiv epidemije, Kao dvaju najvećih gospodarstava na svijetu, neće samo pomoći SAD-u u što ranijem zaustavljanju širenja epidemije, već i u globalnoj javnoj sigurnosti zdravstva.

Nakon izbijanja epidemije je Kina, prema principu otvorenosti, transparentnosti i odgovornosti, pravovremeno podijelila informacije o epidemiji sa SZO-om i povezanim zemljama, uključujući SAD, pravovremeno objavila genetske sekvence virusa, podijelila iskustvo prevencije, kontrole i liječenja sa svim stranama bez ikakve rezerve, i dala sve od sebe pružajući podršku i pomoć zemljama u potrebi. Do 26. Ožujka je Kina već u 4 koraka pružila pomoć i donacije protiv epidemije za 89 zemalja i 4 međunarodne organizacije.

“Izbijanje epidemije je neizbježno, ali širenje epidemije se može izbjeći.” je poznat je citat za javno zdravstvo svijeta, a sad može biti i poticaj međunarodnom jedinstvu i suradnju. Međunarodna zajednica, suočena s epidemijom, produbljuje razumijevanje koncepta zajednice koja dijeli sudbinu za čovječanstva. U protivljenju virusu, odnosno zajedničkom neprijatelju, međunarodna zajednica treba, jedinstvom i suradnjom kao oružjem, oblikovati veliku sinergiju i zajedno postići pobjedu u ovom ratu čovječanstva protiv velike pandemije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.