“Uz preduvjete prevencije i kontrole epidemije je prilikom aktivne obnove rada i proizvodnje potrebno osigurati poslovanje, kao i zdravlje,” rekao kineski vrhovni vođa Xi Jinping 29. ožujka prilikom inspekcije tvrtke za mehaničke kalupe u gradu Ningbou u pokrajini Zhejiangu.

Riječ je o četvrtoj Xijevoj inspekciji nakon početka borbe protiv epidemije. Dvadeset sedmog ožujka je na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine istaknuto kako je, uz preduvjete normalizacije prevencije i kontrole epidemije, potrebno ubrzati obnavljanje proizvodnje i poretka društvenog života. Prije toga je Xi Jinping istaknuo kako se ispunjavanje ciljeva za razne zadatke koje je postavio Centralni komitet KP Kine ne smije voditi mentalitetom “čekanja još malo”. Uz takvu pozadinu, analitičari smatraju da je Xijeva inspekcija u pokrajini Zhejiang, gdje je najaktivnije privatno gospodarstvo, poslala jasan signal da Kina, uz preduvjete prevencije i kontrole epidemije, ubrzava obnovu proizvodnje i poretka društvenog života te vraća gospodarski razvoj na pravi put.

Kad je riječ o odredištima inspekcije je Xi za prvu destinaciju odabrao Luku Zhoushan u gradu Ningbou. Prošle godine je ukupan utovaren i istovaren teret robe te luke iznosio 1,12 milijardi tona, po čemu se 11 godina zaredom nalazi na prvom mjestu svijeta. Druga destinacija mu je bio Park za kalupe auto dijelova u Daqiju u okrugu Beilun grada Ningboa, gdje su okupljene srednje i male privatne proizvodne tvrtke. Obje destinacije su predstavnice kineskog vanjskog gospodarstva.

“Obnavljanje rada i proizvodnje” su bile ključne riječi tijekom inspekcije. Ukupan utovaren i istovaren robni teret je u Luci Zhoushan je u prva dva mjeseca ove godine iznosio 163 milijuna tona, uz rast veći od 98% u odnosu na isto razdoblje lani. Xi je stavio naglasak na inspekciju Tvrtke za mehaničke kalupe Zhenzhi, koja je 11. veljače dobila dozvolu za obnovu rada, a 17. veljače je već je obnovila proizvodnju na 80% normalnog kapaciteta i trenutno radi normalno kao prije epidemije. Sve ovo je rezultat precizne politike prilagođene različitim razdobljima razvoja epidemije. Kao što je rako Xi tijekom inspekcije: “provodimo niz kombiniranih politika.”

Lučko poslovanje je pokazatelj gospodarske situacije. Prema podacima se više od 90% robe u vanjskoj trgovini uvozi ili izvozi preko luka. Xi Jinping uvažava stabilnost globalnih opskrbnih lanaca i zato je 26. ožujka na posebnom Summitu G20 potaknuo sve zemlje na zajedničko osiguravanje stabilnosti lanaca proizvodnje i opskrbe, 27. ožujka na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta KP Kine istaknuo ubrzanje izgradnje globalnih logističkih lanaca, a tijekom ove inspekcije u Luci Zhoushan istaknuo osiguranje nesmetanog uvoza i izvoza robe, što sve pokazuje odgovornost vođe odgovorne zemlje. Maersk, najveća tvrtka na svijetu za kontejnerski prijevoz je pozdravila obnavljanje poslovanja glavnih luka Kine, govoreći kako je “zahvaljujući spremnosti kineskih luka, robni prijevoz u Rotterdamu i drugim lukama postao aktivniji.”

Tijekom inspekcije je Xi iskreno priznao da su “zbog borbe protiv epidemije COVID-19, sve tvrtke različitih djelatnosti pod određenom utjecajem.” Također je istaknuo da je središnja vlada razmatrajući potrebe srednjih i malih tvrtki poduzela niz mjera za podršku i pomoć ovim tvrtkama u svladavanju poteškoća, a ove mjere će se također pravovremeno prilagođavati promjenama situacije.

Njegove riječi su srednjim i malim tvrtkama, kao i kineskom gospodarstvu, dale snagu stabilnosti. U Kini srednje i male tvrtke doprinese s više od 50% poreznih prihoda, više od 60% BDP-a, više od 70% tehničkih inovacija, više od 80% zaposlenosti u ruralnim područjima te iznose više od 90% ukupnog broja poduzeća. Uz sadašnju pozadinu izbijanja epidemija u više zemalja svijeta, kineska poduzeća nastoje proizvoditi zaštitne potrepštine za cijeli svijet. U ovom smislu, stabilnost kineskih poduzeća predstavlja i stabilnost kineskog gospodarstva kao i svjetske borbe protiv epidemije i gospodarskog razvoja svijeta.

Riječ “kriza” na kineskom je kombinacija značaja “opasnosti” i “prilika”. Prvog travnja je Xi nakon slušanja izvješća vlasti pokrajine Zhejiang zaključio: “opasnost i prilika uvijek postoje zajedno, a prilika dolazi kad svladamo opasnost.” Zaključak će ohrabriti kineski narod, jer pokazuje da se nastoje dovršiti godišnji ciljevi razvoja gospodarstva i društva.

Trenutno se epidemija COVID-19 se širi svijetom i svjetsko gospodarstvo se suočava s velikom ispitom. Kao druga najveća ekonomija svijeta, doprinos Kine rastu svjetskog gospodarstva je već više godina zaredom iznosio skoro 30%. Xijeva inspekcija u Zhejiangu je prikazala pozitivan trend prevencije i kontrole epidemije u Kini, a kinesko gospodarstvo, nakon privremene “pauze”, ubrzava obnavljanje. Ovo će ne samo ohrabrili kineski narod u svladavanju poteškoća i čekanju ljepše budućnosti, već će i doprinijeti stabilnosti i sigurnosti svjetskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.