Stotine mornara nuklearnog nosača zrakoplova USS Theodore Roosvelt su 3. travnja pozdravili kapetana Bretta Croziera dok je silazio s broda nakon što ga je Mornarica otpustila zbog njegovog upozoravajućeg pisma o pojavi koronavirusa na tom nosaču koje je procurilo.

U pismu zapovjedništvu Mornarice je kapetan Crozier zatražio resurse koji će omogućiti izolaciju njegove cijele posade jer velik broj mornara na brodu bio zaražen bolesti COVID-19 i situacija se brzo pogoršavala. No, Mornarica je odlučila Croizera osloboditi dužnosti jer je pokazao, kako su rekli, “lošu prosudbu” usred krize.

Zašto je Washington kaznio nekog tko je pokušao spasiti živote svoje posade?

Croizer je smijenjen zbog otkrivanja nesposobnosti vojske u nošenju s epidemijom. Od izbijanja epidemije je vlada SAD-a kritizirana zbog nesposobnosti u prevenciji i kontroli virusa.

Croizerovo pismo mornaričkom zapovjedništvu je procurilo medijima prije nego što je objavljeno te je otkrilo situaciju zaraze na tom nosaču zrakoplova privezanom u Guamu i sporu reakciju vojske na širenje virusa. Smjena kapetana je Mornarici ostala jedina opcija za spašavanje lica.

Mornarica je trebala pronaći žrtvenog jarca za pogoršanje situacija ne brodu. Obraćajući se tisku je vršitelj dužnosti tajnika Mornarice Thomas Modly rekao kako su akcije kapetana Croizera “nepotrebno izazvale uzbunu kod obitelji naših mornara i marinaca bez plana za rješavanje tih briga.” Prilično je očito kako Mornarica želi prebaciti krivnju na kapetana Croizera, označavajući ga kao nekog tko nije uspio riješiti problem.

Način na koji je Mornarica riješila incident je otkrio kako u nošenju s pandemijom dijele sličan mentaliteta s vladom SAD-a. Nesposobni su za prevenciju i kontrolu širenja virusa te troše sve više vremena i energije za prikrivanje istine.

Naglasak na vlastite interese, a ne spašavanje ljudskih života je zamaglio fokus protuepidemijskih nastojanja vlade SAD. Birokracija u sustavu donošenja odluka zemlje, uključujući vojsku, je glavni krivac za usporavanje američkog odgovora na epidemiju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.