“Američka sankcije su dovele do nepristupačnosti medicinskih potrepština u Iranu. Rezultat joj je smrt nevinih ljudi.” Nedavno je Chris Murphey, kongresmen iz američke savezne države Connecticuta tako napisao na društvenim mrežama.

Njegova poruka nije pretjerana. Od izbijanja epidemije, Mike Pompeo, državni tajnik SAD je više puta potvrdio da neće ukinuti sankcije Iranu, što je pogoršalo kritičnu situaciju te zemlje u borbi protiv epidemije.

Do 11. travnja popodne je ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID-19 u Iranu iznosio 70029, s 4357 smrtnih slučajeva, a stopa smrti je viša nego prosječna razina u svijetu. Dužnosnik Ministarstva zdravstva Irana je otkrio kako je razlog visoke stope smrti upravo nestašica medicinskih potrepština zbog američkih sankcija. No, SAD i dalje povećavaju sankcije.

Dvadeset šestog ožujka je Odjel riznice SAD-a na svom portalu objavio popis sankcija za 15 osoba i 5 poduzeća iz Irana. Prema izvješću lista “The Washington Post” iz 7. travnja, SAD također planiraju zaustaviti iransku molbu za 5 milijardi hitnog kredita Međunarodnog monetarnog fonda. No, ironična je Pompeova izjava iz 8. travnja :”SAD su spremne pomoći, ali Iran je odbio.”

Tijekom ključnog razdoblja borbe protiv epidemije u Iranu, američka dosljedna primjena sankcije Iranu predstavlja dodavanje uvredu ozljedi i potpuno kršenje humanosti. Sve ovo će teško i negativno utjecati na iransku borbu protiv epidemije, a također će znatno opstruirati međunarodnu suradnju na suzbijanju širenja virusa u svijetu.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije je nedavno u svom članku objavljenom u arapskom listu “Ashark al-Avsat” istaknuo, “virus ne poznaje državne granice, naša mogućnost za reakciju na ovu bolest na kraju ovisi o najslabijim medicinskim sustavima na svijetu.” Pozvao je vlade i narode europskih, američkih i drugih bogatih zemalja na svijetu da, poduzimajući primjerene mjere za svladavanje krize, istovremeno praktičnim potezima pomognu drugim mjestima svijeta.

No, Pompeo je to čuo ali nije slušao i njegovih niz hladnokrvnih i sebičnih izjava je pun sofisterije. Njegovo ponašanje upravo neprestano dodaje mrlje na moral njegove zemlje.

Kad je odbio ukinuti sankciju, Pompeo se opravdao da “svijet treba znati da nijedne sankcije ne mogu blokirati humanističku pomoć, niti ulazak medicinske potrepštine i lijekova u Iran.”

Je li to istina? Prema izvješću jedne organizacije ljudskih prava objavljenom prošle godine, “sankcije su zaustavile poslovanja i financijske transakcije međunarodnih banaka i tvrtki s iranskim tvrtkama, uključujući i humanitarno poslovanje, zbog sekundarnih sankcija SAD-a.”

Da laž ne bi bila otkrivena, američko Državno vijeće, odnosno Pompeov nadležni organ, je nedavno na svom portalu objavilo popis tzv. “iranskih prevara o ukidanju sankcija” navodeći da javno zdravstvo nije razlog iranske molbe za ukidanje sankcija, već Iran nastaviti financiranje terorizma.

Međutim, Thomas Pickering, nekadašnji zamjenik državnog tajnika SAD je to opovrgnuo “povijest je već davno dokazala da bi uz američko kratkovremeno i djelomično ukidanje sankcija vezano uz humanitarnu pomoć i medicinu, s određenim uvjetima, velika količina pomoći bila dostupna toj zemlji, što bi spasilo živote.” Na primjer, u 2012. kada je u sjeverni dio Irana pogođen snažnom potresom je Obamina vlada privremeno odložila dio sankcija, dozvoljavajući američkim nevladinim organizacijama da u 45 dana iranskim dobrotvornim organizacijama pružaju humanitarne usluge.

Američki list “The Washington Post” je u članku primijetio kako su Velika Britanija i drugi američki bliski saveznici pozvali američku vladu na ublažavanje sankcija Iranu, ali čini se da Pompeo gleda epidemiju kao pogodni način za produbljivanje “maksimalnog pritiska”, što uzrokuje smrt velikog broja nevinih građana, a “američka humanost” nailazi na još manje javnog priznanja. List “New York Times” također smatra kako pojedini američki političari gledaju virus kao “priliku”, povezujući virus i sankcije kao dvije velike planine iznad iranske vlade, kako bi se Iran predao SAD-u ili čak promijenio vlast.

U članku objavljenom u listu “Ashark al-Avsat”, Tedros Adhanom Ghebreyesus je prokomentirao kako je za zemlje u borbi protiv epidemije najvažnije spašavanje građana. No činjenica je da bez pomoći najnerazvijenijim zemljama, ne bi ni uspjelo nastojanje spašavanja svojih građana.

Potrebno je da Pompeo dobro posluša upozorenje. U borbi protiv virusa koji ne poznaje državne granice, ako sa sebičnim željama doda uvredu ozljedi, ne samo da neće postići svoj politički cilj, već će povrijediti sebe i druge.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.