Epidemija koronavirusa (COVID-19) gotovo je u cijelosti paralizirala gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj. Mnoge tvrtke uopće ne rade, neke rade samo djelomično, zaposlenici su na prinudnim godišnjim odmorima, a najviše se poslova odvija od kuće, dakako, oni koji imaju uvjete za to.

Jedino još koliko-toliko funkcionira građevinski sektor s obzirom da se ti radovi odvijaju na otvorenom. Dakako tamo gdje se može osigurati dovoljno rastojanje između djelatnika, prema preporuci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ima i svijetlih primjera, a jedan od takvih je najveće gradilište u Hrvatskoj – Pelješkog mosta, gdje se radi bez ikakvih zastoja ili zapreka.

Na gradilištu Pelješkog mosta za sada nema oboljelih od koronavirusa, a tome se može zahvaliti ponajviše zbog stroge kontrole ulaska na gradilište. Voditelji gradilišta primjenjuju naputke nacionalnog Stožera civilne zaštite, tako da svatko tko ulazi na gradilište (djelatnici, dobavljači materijala, pa i novinari), na ulaznim vratima prolaze provjeru tjelesne temperature, tako da se koronavirus praktično ne može pojaviti na gradilištu.

Djelatnici kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation paze na svaki detalj. Nakon što provjere imate li tjelesnu temperaturu, svi posjetitelji moraju staviti rukavice i zaštitne maske i tek onda mogu ući na gradilište.

Da je sve sigurno potvrdio je i Jeroslav Šegedin, nadzorni inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta, koji je istaknuo kako nema niti jednog bolesnog radnika na bilo kojem od tri gradilišta.

– Ovakva situacija nam omogućava da radimo uobičajenim tempom, odnosno nema potrebe za bilo kakvim mjerama zaustavljanja radova, karantena i sličnih stvari – rekao je Jeroslav Šegedin.

I vremenski uvjeti idu na ruku djelatnicima na gradilištu Pelješkog mosta, tako da radovi svakim danom napreduju. Ovih dana počelo je s postavljanjem rasponske konstrukcije, a po završetku tog dijela, elementi će se spajati u cjelinu.

Nije isključeno da će se kasniti sa spajanjem, jer se tek očekuje dolazak specijaliziranih zavarivače iz Kine. No, s obzirom da su do sada Kinezi sve odradili besprijekorno, očekuje se da će i ovu prepreku svladati bez problema. I dok se čekaju zavarivače iz Kine, na gradilištu su se usredotočili na radovima na stupovima u moru, od kojih su dva središnja već viša od 50 metara.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.