Pandemija koronavirusa gura globalno gospodarstvo u duboku recesiju ove godine, smanjujući svjetsku proizvodnju za 3%, rekli su u utorak iz Međunarodnog monetarnog fonda.

Ako se virus obuzda i gospodarstva počnu ponovno poslovati, u 2021. bi se trebalo dogoditi povećanje od 5,8%, stoji u najnovijim MMF-ovim Svjetskim gospodarskim izgledima.

“Ovaj oporavak u 2021 će biti samo djelomičan jer se predviđa da će razina gospodarske aktivnosti ostati ispod razine koju smo predvidjeli za 2021,” prije izbijanja virusa, rekla je u izjavi glavna ekonomistica MMF-a Gita Gopinath.

Prema MMF-ovom najboljem scenariju, svijet će vjerojatno kumulativno izgubiti 9 bilijuna američkih dolara u proizvodnji kroz iduće dvije godine, što je više od zajedničkog BDP-a Njemačke i Japana, dodala je.

MMF-ova prognoza pretpostavlja da će izbijanje novog koronavirusa dostići vrhunac u većini zemalja tijekom druge četvrtine i izblijedjeti u drugoj polovici godine, s postupnim ukidanjem zatvaranja poslovanja i ostalih mjera za obuzdavanje.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.