Naše gospodarstvo pred novim je izazovom kako prebroditi krizu zbog korona pandemije.

Može li se dio sredstava pronaći u EU fondovima u kojima još uvijek ima 37 milijardi eura neiskorištenog novca za financiranje mjere tijekom zaraze. Tri bilijuna eura osigurano je za zeleno gospodarstvo u idućih 10 godina. O tome kako do tog novca, govorio je dr Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadna Hrvatska.

Europska komisija je nedavno poručila svima pa i Hrvatskoj – potrošite sve iz kohezijskih fondova na ono što najviše trebate. Jučer je donesen ovogodišnji proračun Europske komisije i ta je najava postala službena. Možemo potrošiti sve iz kohezijskog fonda na način kako mislimo da je najbolje.

– Imali smo 2,56 mlrd eura za razdoblje 2014.- 2020., početkom godine imali smo 80 posto ugovoreno, 30 posto isplaćeno, još je dosta novaca ostalo. Sada moramo vidjeti koji su prioriteti, i na to potrošiti novce, do kraja godine to će biti vrlo dobrodošao impuls i gospodarstvu i proračunu. To nije rješenje svega, ali je dobar početak – poručio je dr Domac.

– To su novci koji su u pravilu za nacionalne projekte, štogod se radilo u budućnosti, ne treba se više usitnjavati po nekakvim županijskim lokalnim ključevima, nego raditi nacionalne projekte. Hrvatska je premala za usitnjavati programe – smatra Domac.

Naglašava da se najsnažnije članice EU upravo sada namjeravaju orijentirati na zelenu ekonomiju, a te trendove bismo mogli pratiti i mi jer praksa pokazuje da je pravi trenutak za to.

  • izvor: HRT

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.