Uz neprestano povećanje broja potvrđenih i smrtnih slučajeva bolesti COVID-19 u SAD-u, američki političari sve žešće napadaju Kinu i sebe oslobađaju odgovornosti. Od Mikea Pompea, američkog državnog tajnika i Petera Navarra, ravnatelja Ureda za trgovinsku i proizvodnu politiku Bijele kuće, do senatora Toma Cottona i Lindseyja Grahama, ovi ljudi jedan po jedan upućuju neodgovorne zlobne primjedbe, govoreći kako je “virus porijeklom iz Kine”, blateći Kinu kako je “skrivala informacije o epidemiji”, vičući kako Kina treba snositi odgovornost za širenje virusa diljem svijeta i čak potičući pojedine organizacije da stvore lakrdiju “traženjem naknade od Kine”.

Činjenice su činjenice. O kvaliteti Kine u reakciji na epidemiju je međunarodna zajednica, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, već davno dala pravednu ocjenu. Pogotovo je svjetski prestižni znanstveni tjednik “Nature” nedavno objavio urednički komentar naslovljen “Zaustavimo stigmatizaciju zbog COVID-19”, tri dana zaredom se ispričavajući zbog povezivanja virusa COVID-19 s kineskom gradom Wuhanom, čime je znanstvenim stavom opovrgnuo stigmatizaciju Kine od američkih političara. Istovremeno je u komentaru kritiziran mali broj zapadnih političara koji “inzistiraju na povezivanju virusa ili bolesti s određenim mjestima, što predstavlja neodgovorno ponašanje koje treba odmah zaustaviti.”

Zaista, potrebno je pobijediti virus znanošću i razumom, a ne klevetanjem. Američki portal “The Daily Beast” je 12. travnja otkrio kako administracija te zemlje upravo provodi novu predizbornu kampanju, okrivljujući Kinu kao “glavnog zločinca” pandemije, što otkriva glavnu namjeru zbog koje SAD neprestano prebacuju odgovornost Kini. Očito je da američki političari, bez obzira na neodgovorne zlobne primjedbe, ne mogu prevariti međunarodnu zajednicu, niti sakriti svoja 3 najveća propusta u borbi protiv epidemije.

Prvi najveći propust SAD-a je da su neznanjem i arogancijom uzrokovale ravnodušno zanemarivanje i uzaludno izgubile gotovo dva mjeseca.

Kako javio AP 12. travnja, Pentagon je već prosinca prošle godine saznao o pojavi novog koronavirusa iz kineskih javnih izvješća, na početku siječnja ove godine su vladini organi SAD-a počeli pratiti informacije o virusu, a 3. siječnja je Robert Redfield, direktor Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) SAD-a primio telefonsko upozorenje kineskih vlasti. Međutim, Alex Azar, ministar zdravstva, je tek 18. siječnja dobio priliku američkog predsjednika izvijestiti o situaciji. Kako javlja izvješće, američka vlada je jedno vrijeme pokušavala zanemariti prijetnju epidemije Americi te ne samo da nije pripremila dovoljno medicinskih potrepština, već je i definirala informacije iz Kine kao “nepouzdane”.

Zašto su SAD tako postupile? Uzrok je njen nepopustljivi protukineski mentalitet i arogancija. Na početku izbijanja epidemije su pojedini Amerikanci “gledali požar s druge strane rijeke,” kritizirali i ismijavali kineske mjere za prevenciju i kontrolu te čak gledali epidemiju kao način suzbijanja Kine i odvajanja od nje. Baš zbog njihove arogancije je američki vođa jedno vrijeme opisivao COVID-19 kao “veliku gripu,” čime je u velikoj mjeri paralizirao reakciju društva. Tako su SAD uzaludno izgubile skoro dva mjeseca i platile tešku cijenu zbog zanemarivanja i arogancije.

Drugi najveći propust je to što su stranački sporovi skretali energiju koja se mogla koncentrirati na epidemiju.

List “New York Tims” je 11. travnja se u dugačkom članku osvrnuo na reakciju SAD-a na epidemiju bolesti COVID-19, analizirajući zašto su američki čelnici zanemarili upozorenja i pogriješili u više koraka. Spomenuti list smatra da su se u siječnju američki čelnici cijelo vrijeme koncentrirali se na druga pitanja i zanemarili upozorenja visokih dužnosnika. U veljači, iako su visoki predsjednikovi pomoćnici dosljedno i jednoglasno proslijedili informacije, nisu poduzeli nikakve praktične mjere niti pripreme za nadolazeću krizu javnog zdravstva. Tekst je prokomentirao kako su nesuglasice među dužnosnicima Bijele kuće, interesi različitih ekipa u vladi te oklijevanje i podcjenjivanje američkog vrhovnog vođe razlozi neuspjeha u suzbijanju epidemije.

Istovremeno, su između dvije vodeće stranke, nadležnih zdravstvenih organa i odjela za proračun Bijele kuće izbijali sporovi oko proračuna, a tek 6. ožujka je američki predsjednik prinuđeno potpisao Zakon o hitnim dopunskim sredstvima, ali je već bilo kasno. Osim toga, prema izvješću portala “Foreign Policy”, u proljeću 2018., Bijela kuća nije samo u odnosu na Obaminu vladu smanjila novčane investiciju za programe bolesti i sigurnosti, već je smanjila i državne zdravstvene troškove za 15 milijardi dolara te ukinula “Zakladu za složene krize” koja je vrijedila 30 milijuna dolara.

Treći najveći propust je to što je politika “prvo Amerika” opstruirala suradnju protiv epidemije, čime su povrijedili sebe i druge.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni tajnik SZO je nedavno u svom članku objavljenom u listu “Ašark Al-Avsat” istaknuo da virus ne poznaje državne granice i da borbi protiv epidemije trebaju jedinstvo i suradnja, bez ikakve sebičnosti. No, potezi SAD-a u globalnoj suradnji protiv epidemije su razočarali sve strane. Od javne pljačke maski više zemalja, do namjere preuzimanja cjepiva koje istražuje njemačka tvrtka, do prekida financiranja SZO-a, američki potezi su više nego jasno prikazali “nacionalnu sebičnost”.

Moguće da pojedinci iz američke strane smatraju da je u suzbijanju epidemije također potrebna politika “prvo Amerika”. No, činjenice su dokazale kako nijedna zemlja ne može sama pobijediti virus, nego su potrebni jedinstvo i suradnja. Ako u jednoj zemlji nije eliminirala epidemija, ni međunarodna zajednica, uključujući SAD, nije sigurna. Američki potezi su “cijelom svijetu prikazali ružno lice Washingtona”, što ne samo sa predstavlja opstrukciju međunarodne suradnje, već i objektivno upropaštava njihova nastojanja u ovoj borbi te škodi njima i drugima.

“Virus nema predrasude — svi smo u opasnosti.” Upozorio je tjednik “Nature” u ispravci Kini. Dosljedni propusti je dokazao kako tvorci politike Washingtona još uvijek nisu shvatili značaj upozorenja i još uvijek se ne koncentriraju na “spašavanje života”, što je suštinski razlog zabuna u borbi protiv epidemije kod njih.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.