VIDEO:

U provedbi je Interreg projekt CBC Cluster – ” Razvijanje održivih prekograničnih klastera”, koji je sufinanciran iz Programa prekogranične suradnje Interreg – IPA CBS Hrvatska-Srbija 2014-2020, a na kojemu je Poduzetnički inkubator BIOS d.o.o. jedan od partnera.

Cilj projekta stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj  radnog potencijala i zapošljavanja u  malim i srednjim poduzećima u industrijama na ciljanom području – papirna industrija i strojarstvo u Belišću i poljoprivreda u Somboru. Projekt će uspostaviti snažniju prekograničnu suradnju između industrije, tijela lokalne uprave, fakulteta i lokalnog  civilnog društva i na taj način ojačati rast, potencijal za zapošljavanje i inovacije lokalnih MSP-a. Kroz projekt stvoriti će se dva zajednička prekogranična klastera – jedan u sektoru poljoprivrede i primijenjene nove tehnologije u poljoprivredi u Somboru, a drugi u sektoru papirne industrije i strojarstva u Belišću. Tijekom ovog projekta osim klastera, uvest će se inovativno mobilno i internetsko rješenje te će se razviti web-alat za mapiranje obnovljivih izvora u poljoprivredi u prekograničnoj regiji te opremiti i prilagoditi dvije zgrade za prekogranične svrhe klastera. Glavna ciljna skupina za ovaj projekt su mala i srednja poduzeća i organizacije za potporu poslovanju, ali i lokalna uprava, fakulteti, interesne skupine i opća javnost. Ovaj projekt olakšati će i značajno poboljšati suradnju i trgovinu između navedena dva područja, omogućiti privlačenje novih investicija, osigurati će malim i srednjim poduzećima da sklapaju partnerstva s dobavljačima komplementarnih ponuda kao što će stvoriti preduvjete za prilagodbu poslovanja na prekograničnom području između EU i ne EU zemlje.

Uloga osječkog Poduzetničkog inkubatora BIOS u ovom projektu je poduprijeti razvoj klastera kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zapravo u poduzetničkom inkubatoru BIOS-a, ali i cjelokupnoj prekograničnoj regiji za potporne aktivnosti za male i srednje poduzetnike, a vezane uz edukacijske programe, razvoj prostornih kapaciteta, i sve ostalo što bi pomoglo poduzetnicima koji će biti članovi klastera i oni koji to neće biti, ali im treba potpora u njihovom daljnjem razvoju.

Project acronym: CBC Clusters

Main objective: Main objective of the project is to create favourable business environment for growth of capabilities and employment potential of SMEs through the establishment of two joint cross-border clusters in the sector of agriculture, applied ICT in agriculture and mechanical engineering industry, coordinated by business support institutions and research institutions, in the area of Sombor and Belišće.
Project value: 1.102.472,76 €
Lead Beneficiary: Grad Sombor (City of Sombor)

Project partners:

– Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (National Alliance for Local Economic Development),
– Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (Faculty of Agrobiotechnical Sciences Osijek)
Poduzetnički inkubator BIOS (Business Incubator BIOS)
– Lokalna razvojna agencija Grada Belišća (Local Development Agency of the Town of Belišće)

Start of the project: 1.6.2019.
End of the project: 31.5.2021.
The contents of this publication are the sole responsibility of implementing partner and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.