Američki predsjednik je 14. travnja u Bijeloj kući proglasio prestanak financiranja Svjetske zdravstvene organizacije te kritizirao SZO da je slabo reagirala na epidemiju COVID-19, što je uzrokovalo veliko izbijanje pandemije na svijetu. Uz pozadinu globalne hitne krize javnog zdravstva, američko odbacivanje odgovornosti i unilateralni potezi će bez sumnje oslabiti mogućnost SZO-a za organiziranju svjetske borbe protiv epidemije i ugroziti međunarodnu borbu protiv pandemije te će na kraju upropastiti interese naroda raznih zemalja uključujući i interese američkih građana, odnosno upropastiti će druge i sebe.

Od izbijanja epidemije bolesti COVID-19 je SZO kao najprestižniji i najprofesionalniji međunarodni organ globalnog javnog zdravstva igrala nezamjenjivu ulogu u jačanju međunarodne suradnje protiv epidemije. Od 3. siječnja je Kina je počela redovito dostavljati SZO-u informacije o epidemiji, a dva dana kasnije je ta organizacija cijelom svijetu poslala upozorenje o slučajevima upale pluća nejasnog uzroka. Na početku veljače je SZO u Ženevi održala sastanak s više od 400 vodećih istraživača iz cijelog svijeta na kojem je definiran i istraživački smjer cjepiva. Do sredine travnja je SZO već u 133 zemlje poslala više od 2 milijuna komada zaštitne opreme i pružila više od milijun komada opreme za testiranje i dijagnozu za 126 zemalja.

Zahvaljujući svemu ovome je na nedavnom posebnom samitu G20 istaknuta i obećana potpuna podrška SZO-u u vršenju obaveza koordinacije međunarodnih poteza protiv epidemije.

Trenutno se broj potvrđenih slučajeva na svijetu približava 2 milijuna, a situacija je sve kritičnija. U ovom ključnom trenutku su SAD odlučile prestati financirati SZO, što ne predstavlja samo još jedno gaženje međunarodnog obećanja, nago je i teška opstrukcija međunarodne suradnje protiv epidemije te će još više ograničiti sposobnost SZO-a za pomoć zemljama u razvoju, što je izazvalo široke kritike u zemlji i inozemstvu.

Petnaestog travnja je Bill Gates, osnivač Microsofta, na društvenim mrežama prokomentirao kako je američki potez “vrlo opasan”. Američko medicinsko udruženje, najveća organizacija liječnika u SAD-u također smatra da “prilikom najteže javne zdravstvene krize u posljednjih stotina godina, prestanak financiranja SZO-a predstavlja opasan korak u pogrešnom smjeru.”

Istovremeno i međunarodna zajednica kritizira ovu pogrešnu odluku SAD-a. António Guterres, generalni tajnih Ujedinjenih naroda, je 14. travnja navečer preko glasnogovornika izjavio kako SZO mora uživati podršku, što je apsolutni ključ za pobjedu nad bolesti COVID-19 u svijetu, “smanjenje financiranja SZO-a i bilo koje humanitarne organizaciji nije primjereno.” Josep Borrell Fontelles, visoki predstavnik diplomacije i sigurnosne politike EU-a je 15. travnja na društvenim mrežama prokomentirao kako u ovom trenutku ne postoji nikakvo opravdanje za američki potez te je sad više nego ikad potrebno da SAD doprinesu ublažavanju širenja COVID-19 na svijetu, “jedino sinergijom možemo svladati ovu krizu koja ne poznaje državne granice.”

Doista, američka vlada, koja zagovara unilateralizam, je već davno poslala signal o prestanku financiranja SZO-a. Do 29. veljače 2020. su SAD još dugovale SZO-u više od 70% članarine, a osim toga, nisu još platile niti cent članarine za 2020., koja je trebala biti plaćena do 1. siječnja. Poznati američki politički portal Politico je u svom izvješću otkrio kako je Bijela kuća već sredinom veljače u Nacrtu proračuna za 2021. jasno od Državnog kongresa zatražila ukidanje više od polovice sredstava za financiranje SZO-a.

Upravo zbog toga, analitičari smatraju da je tzv. “slaba reakcija SZO-a na epidemiju” zapravo izgovor američke vlade za “odbacivanje duga”. Na isti način se ta zemlja dvije godine ranije “povlačenjem” iz UNESCO-a oslobodila duga od 500 milijuna dolara.

Portal njemačkog tjednika “Der Spiegel” je 15. travnja prokomentirao kako je ovaj potez samo taktika SAD za skretanje pozornosti javnosti s pogrešne politike vlade.

Međutim, prestanak financiranja SZO-a ne može spasiti SAD od epidemije, a odbacivanje odgovornosti ne može sakriti istinu. Ljudi su primijetili kako ovaj saziv američke vlade uvijek tvrdoglavo reagira na gotovo sva važna pitanja protuglobalizacijskim stavom, čime neprestano stvara probleme međunarodnoj zajednici. Sada, suočene s epidemijom, SAD nastavljaju svoj stil i uvažavaju jedino sebe te postaju destruktivna snaga za svjetsku borbu protiv epidemije.

Zaista, virus ne poznaje državne granice, a epidemija ne poznaje rase. Neuspjeh bilo koje zemlje tijekom epidemije, predstavlja nesigurnost cijelog svijeta. Čovječanstvo je zajednica koja dijeli sudbinu, a jedinstvo i suradnja su najsnažnije oružje za svladavanje epidemije.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.