Zapovjedništvo za prevenciju i kontrolu epidemije bolesti COVID-19 grada Wuhana je 17. travnja objavilo revidirane podatke o epidemiji u tom gradu.

”Do 24 sati 16. travnja je revidirani broj potvrđenih slučajeva povećan za 325, a revidirani broj smrtnih slučajeva za 1290. Odnosno do 24 sati 16. travnja ukupan broj potvrđenih slučajeva u Wuhanu iznosi 50333, a broj smrtnih slučajeva je 3869,” stoji u objavi.

Objava također navodi temelj revizije: “Prema 4. točki 38. članka ‘Zakona o prevenciji i liječenju zaraznih bolesti NR Kine’, 3. točki 25. članka ‘Propisa za reakcije na hitne javne zdravstvene slučajeve’, 19. članku ‘Propisa implementacije Zakona o statistici NR Kine’, 14. i 15. članku ‘(Probne) Prakse upravljanja evidencijom smrtnosti’ i u duhu odgovornosti prema povijesti, narodu i poginulima, s ciljem osiguravanja transparentnosti i točnosti podataka, Zapovjedništvo za prevenciju i kontrolu epidemije bolesti COVID-19 grada Wuhana je osnovalo posebnu istraživačku ekipu za epidemijske velike podatke i epidemiologiju, koja zajednički radi s drugim nadležnim gradskim organima iz sektora medicine i zdravstva, kontrole bolesti, javne sigurnosti, civilnih poslova, pravosuđa i statistike te je internetskim i ostalim metodama još jednom provjerila podatke o epidemiji u tom gradu. Internetske metode se odnose na velike podatke informativnog sustava za prevenciju i kontrolu epidemije grada Wuhana, sustav pogrebnih poslova grada, gradski administrativni i zdravstveni sustav za bolest COVID-19 i gradski sustav za testiranje na virus, čime su uspoređeni i provjereni slučajevi zabilježeni u navedenim sustavima, izbrisana duplo upisana imena i dodana neupisana imena. Osim internetskih metoda je istraživačka ekipa gradskog Zapovjedništva u duhu cjelokupnog pokrivanja i bez propusta, sakupila podatke sa svih adresa povezanih s epidemijom, uključujući klinike za groznicu, bolnice, kabinske bolnice, mjesta za karantenu, stambena naselja u kojima se pojavio zaraženi slučaj, zatvore, domove za starije itd., kao i osobne podatke svih slučajeva te u suradnji s medicinskim institucijama, stambenim naseljima, primarnim policijskim službama, institucijama i obiteljima gdje su zaraženi pacijenti radili i živjeli, provjerila ime po ime. Temeljem ovih nalaza je gradsko Zapovjedništvo objavilo navedene revidirane podatke.”

U obavijesti su također analizirani razlozi razlike u podacima: prvo, na početku epidemije se dogodilo naglo povećanje broja pacijenata, što je prouzročilo veliki nedostatak medicinskih resursa i mogućnosti te pojedini pacijenti nisu mogli biti liječeni u bolnicama, pa su umrli kod kuće. Drugo, tijekom vrhunca liječenja su bolnice bile preopterećene i medicinsko osoblje je bilo zauzeto liječenjem i spašavanjem pacijenata, što je objektivno prouzročilo kašnjenje prijava, pogrešne prijave i propuste tijekom prijava. Treće, uz brzo povećavanje brojeva posebnih medicinskih institucija za epidemiju, među kojima su neke pod nadležnosti ministarstava, neke pod nadležnosti provincija, gradova ili gradića, a neke pod nadležnosti vojske, poduzeća, civilnih i kabinskih bolnica, ove medicinske institucije nisu mogli pravovremeno povezati svoje podatke s cjelokupnim sustavom namijenjenom epidemiji, niti su mogle pravovremeno prijaviti informacije o slučajevima. Četvrto, za pojedine slučajeve nije kompletno provedena evidencija pa postoje slučajevi duple ili pogrešne evidencije itd..

”Život i narod su iznad svega. Svaki umrli je ogromna žalost za svoju obitelj, a također i velika bol našem gradu. Ovom prilikom izražavamo srdačnu sućut obiteljima čiji su članovi umrli od bolesti tijekom ove epidemije, kao i sunarodnjacima i medicinskim radnicima koji su izgubili život u borbi protiv epidemije!” zaključila je objava.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.