“U bolnici su nas vrlo obzirno pazili, velika im hvala!” rekao je novinaru Kineske medijske grupe 79-godišnji gospodin iz Wuhana, sjećajući se doživljaja tijekom oporavka.

Kao što je kineski predsjednik već od početka izbijanja epidemije više puta istaknuo, potrebno je staviti život i zdravlje građana na prvo mjesto. U Wuhanu, gradu najteže pogođenom epidemijom, je to praktično prikazano.

Prema riječima dužnosnika Kineskog Državnog zdravstvenog povjerenstva, kod više od 2500 potvrđenih slučajeva starijih od 80 godina je stopa izlječenja bila oko 70%. Među njima je 7 stogodišnjih pacijenata pušteno iz bolnica nakon izlječenja. Visoka stopa izlječenja starijih pacijenata, grupe kod koje je najteže liječenje, je pokazala princip Kine prema kojem je život iznad svega. Na sastanku Političkog biroa Centralnog komiteta Kineske komunističke partije 17. travnja je još jednom naglašeno da pokrajina Hubei i grad Wuhan trebaju nastaviti kvalitetno vršiti odgovornost u prevenciji i kontroli epidemije i obzirno paziti na pacijente u kritičnom stanju.

Tijekom takve krize se uvažavanje i spašavanje života u Kini vide i u detaljima.

Radi potpore borbi u pokrajini Hubei i Wuhanu je Kina tamo poslala više od 42 tisuća medicinskih radnika za podršku. Kako bi se osiguralo da svaki pacijent bude liječen u bolnici su u Wuhanu u kratkom vremenu izgrađene posebne i kabinske bolnice. Zahvaljujući koordinaciji i nabavi na državnom nivou, uređaji za ECMO (Ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju) i druge hitno potrebne medicinske potrepštine su dostavljene u Wuhan. Tijekom teškog i hitnog slučaja u javnom zdravstvu s najbržim širenjem, najvećim opsegom širenja i najvećim poteškoćama u prevenciji i kontroli u povijesti NR Kine osnivanoj 1949., su prikazani “kineska brzina”, “kineski opseg” i “kineska učinkovitost,” čiji je jedini cilj najveće moguće spašavanje života.

Prema službenim informacijama, do 6. travnja su prosječni medicinski troškovi za COVID-19 po pacijentu u Kini iznosili 21,5 tisuća yuana, prosječan troškovi kod pacijenata u kritičkom stanju su prešli 150 tisuća yuana, a kod pojedinih i čak više od nekoliko stotina tisuća ili milijuna yuana i sve je plaćeno iz medicinskog osiguranja. Što se tiče određenih troškova koje snose građani osobno su odgovarajuće subvencijske politike već u pripremi. Sve ovo je iz temelja riješilo brige građana za liječenje bolesti COVID-19.

Spašavanje života po svaku cijenu u Kini je impresivno. Bruce Alyward, visoki savjetnik generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije koji je vodio ekipu za inspekciju u Kini je rekao da Kina zna kako oporaviti pacijente oboljele od bolesti COVID-19 i da je s velikom odlučnošću uložila ogromne napore, “iskoriste što god ima, spašavaju kako god mogu.” Kako je procijenila agencija Reuters, Kina je poduzela “nevjerojatno naporne mjere” i sačuvala nekoliko stotina tisuća građana od zaraze.

Tijekom ove epidemije smo čuli i mnoge žalosne priče. Na primjer, u SAD-u, najrazvijenijoj zemlji svijeta, su najviši brojevi potvrđenih i smrtnih slučajeva na svijetu. Kako opisuju tamošnji mediji, kriza je mnogo teža nego “11. rujan”.

Potrebno je primijetiti da je američka vlada 16. travnja objavila dokument od 18 stranica naslovljen “Ponovo otvaranje SAD” navodeći sve države da u 3 koraka ponovo pokrenu gospodarstvo, pri čemu guverneri država imaju pravo konačnog odlučivanja. Međutim, javna mnijenje smatra da jeopseg testiranja COVID-19 još daleko od razine koja osigurava obnovu rada i da podaci o slučajevima nisu optimistični kao što je njihov predsjednik rekao da je “epidemija prošla vrh”: prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins je do 19. travnja 6:40 ujutro po pekinškom vremenu ukupan broj potvrđenih slučajeva u SAD je premašio 730 tisuća, s više od 38 tisuća smrtnih slučajeva.

Promatrači smatraju da je propust u odlukama američke vlade uzrokovao humanitarnu katastrofu. U suštini je logika “kapital iznad svega” koje povećala razlika između bogatih i siromašnih, a rezultat je da najvažnije pravo građana, odnosno pravo na život američkih građana, nije pod potpunom zaštitom. Zapadnjaci odlučno vjeruju u evoluciju, zagovaraju koncept “prirodne selekcije i opstanka najboljih”, ali ta logika je suprotno njihovim vrijednostima tzv. “pravednosti i ravnopravnosti”, a rezultat je zanemarivanje interesa skupina u nepovoljnom položaju u krizi. Veliki broj analitičara smatraju da je jedna od najvećih posljedica ove epidemije kriza modaliteta upravljanja društvom i vrijednosti u zapadnom svijetu.

Život je svakome jedinstven. Bez obzira na društveni sustav, uvažavanje i zaštita života je uvijek krajnja linija. Opravdanje “takav je život” nikako ne može postati opravdanje za oslobađanje odgovornosti pojedinih političara. Jedino odbacivanjem predrasuda, osobnih interesa i jačanjem suradnje možemo osvojiti više vremena za spašavanje života.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.