Dan planeta Zemlje na svoj 50. rođendan u znaku klimatskih promjena i obilježava se pod sloganom “Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica”.

Hrvatska je do sada ispunila sve obaveze u cilju smanjenja emisija stakleničkih plinova, a uz aktivnosti smanjenja utjecaja na klimatske promjene, poduzima i mjere prilagodbe klimatskim promjenama, kažu iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

U Zelenoj akciji ocjenjuju i kako nije sigurno što će biti s Europskim zelenim planom čija bi provedba, smatraju, mogla biti odgovor na posljedice krize za gospodarstvo te prilika koju članice EU ne smiju propustiti kako bismo se napokon ozbiljno počeli boriti protiv klimatskih promjena.

Iz Greenpeacea poručuju kako učinak ove krize pokazao koliko smo krhki, ali i da se s koronavirusom i s nedavnim potresom pokazalo koliko brižni i hrabri jesmo i možemo biti; koliko su važna neka često zanemarena zanimanja i koliko je ključno slušati znanost i stručnjake.

Iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF pozivaju donositelje odluka na usvajanje ambicioznih i konkretnih planova za zelenu i održivu budućnost. Tvrde kako se čovječanstvo nalazi između dvije krize – zdravstvene, uzrokovane koronavirusom te klimatske, čija je posljedica, između ostalog, pad biološke raznolikosti, a obje predstavljaju prijetnju za čovječanstvo.

Ističu kako najnoviji izvještaj Copernicusa, programa EU za promatranje Zemlje, pokazuje kako je 2019. bila najtoplija godina od početka mjerenja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.