Platforma organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije MOTUS iznenađena je obrazloženjem odluke o poništavanju Javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga iz Proračuna Grada Osijeka u 2020. te ukidanjem podrške jednom od najranjivijih i najvažnijih sektora društva.

Platforma MOTUS Odluku smatra preuranjenom te je uputila apel Gradu Osijeku, pozivajući se na Povelju o suradnji Grada Osijeka i građanskih udruga, kao i druge akte u području ljudskih prava, da poništi istu te donese odluku o ponovnom otvaranju natječaja čim se okolnosti u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19 stabiliziraju.

Kao razlog poništavanja natječaja navodi se da je onemogućeno provođenje aktivnosti projekata i programa udruga zbog novonastale situacije u vezi pandemije virusa COVID-19. Navedeni razlog Odluke Platforma MOTUS smatra neutemeljenim jer je natječaj poništen već u ožujku, a većina projekata još uvijek se može realizirati do kraja 2020. godine. Osim toga, ovom odlukom se za potrebe pomoći poslovnom sektoru u potpunosti ukida podrška civilnom sektoru te se stječe dojam da je civilni sektor manje važan za naše društvo.

Na natječaj Grada Osijeka prijavljuju se svake godine brojne udruge s projektima koji doprinose kvalitetnijem životu grada, pružaju socijalne usluge ranjivim i osjetljivim skupinama, doprinose očuvanju okoliša, osmišljavaju i organiziraju brojne manifestacije mladih te mnoge druge sadržaje. Podrška Grada Osijeka kroz ovaj natječaj osigurava neophodna sredstva za njihov rad i provedbu projekata. Mnoge udruge imaju zaposlene djelatnike, te im je ovaj natječaj neophodna financijska podrška za održavanje broja zaposlenika i provedbu i puno većih projekata.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.