Projekt energetske obnove osječkih osnovnih škola Vijenac i Mladost predstavljen je danas ispred OŠ Vijenac, na Vijencu Ivana Meštrovića.

image.png

Radovi su započeli 20. siječnja ove godine, a završit će 30. kolovoza, kako je tom prigodom otkrila Ljiljana Belajdžić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša.

– Ovo je prva od dvije konferencije na kojima ćemo predstaviti projekt započet potpisivanjem ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda Europske unije. Projekt energetske obnove škola ima niz aktivnosti, mnogo toga je prethodilo početku radova koji su trenutačno u sredini izvođenja. Gotovo je završena prva faza uređenja pročelja zgrade s termoizolacijom, zamjena stolarije i krova. Planirana je i zamjena stare toplinske podstanice, ugradnja termostatskih ventila i glava, ugradnja ventilacije te sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode. Škole su zbog svog životnog vijeka energetski neučinkovite i trošile su neprihvatljive količine energije. Glavni je cilj ovog projekta ušteda svih oblika energije, prvenstveno toplinske, tako da će ukupna ušteda biti 60 posto, odnosno oko 100 tisuća kuna godišnje. Vrijednost radova na obje škole je nešto više od 13 milijuna kuna, a izvođač radova je osječka tvrtka Massa, istaknula je pročelnica Belajdžić

Ravnateljica OŠ Vijenac, Vesna Vrbošić izrazila je svoje zadovoljstvo što će škola nakon 57 godina zasjati u novom ruhu. Naglasila je da su radovi bili intenzivni budući da učenika nije bilo u školi zbog pandemije koronavirusa te da će, kada se posve vrate u školske klupe, imati gotovo novu školu. Ravnateljica je pohvalila i izvođače radova te dobru suradnju s njima, što je potvrdio i Ivan Ćurić, direktor tvrtke Massa dodavši da će se obnoviti i kompletna unutarnja rasvjeta škole te da će biti ugrađena štedljivija rasvjetna tijela.

Osječki dogradonačelnik Boris Piližota podsjetio je da je Grad do sada za energetsku obnovu škola i vrtića u posljednjih nekoliko godina uložio oko 80 milijuna kuna, a taj će iznos dostići gotovo 100 milijuna kuna nakon što se energetski obnove i osnovne škole Vijenac i Mladost. Do sada je obnovljeno pet škola i tri vrtića.

– Ovakvi su mi projekti među najdražima jer su održivi, a većinu sredstava možemo povući iz fondova EU-a. Na taj se način mijenjaju i vizure naših naselja, osim što osiguravamo bolje uvjete za učenike i zaposlenike škola i vrtića. Budući da tako troškovi održavanja nestaju,  ušteđena sredstva mogu se preusmjeriti na druge investicije, rekao je dogradonačelnik i dodao da će uskoro početi radovi u dječjim vrtićima Latica i Potočnica.

image.png

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.