„Vrijeme je da SAD budu pod istragom i osudom, jednako kao što su činile drugim zemljama.” Nedavno je Američka unija za građanske slobode ovako napisala u dopisu UN-u. U dopisu je ta organizacija zamolila da UN održi hitni sastanak i istragu incidenata brutalnosti američke policije u suzbijanju prosvjeda, ističući da je potrebna UN-ova potpora zahtjevima američkog društva, kako bi se utvrdila odgovornost američke administracije za kršenje ljudskih prava.

Foto: CFP

— SAD gube kontrolu

U zadnjih desetak dana se ogroman pokret za građanska prava proširio cijelim SAD-om. Prema rezultatima zajedničke ankete Wall Street Journala i National Broadcasting Companyja (NBC-a) objavljenim 8. lipnja, 80% Amerikanaca smatra da SAD gube kontrolu.

Iako nezadovoljstvo naroda i dalje ključa, američki provoditelji zakona i dalje izazivaju nesreće, kršeći ljudska prava. U Virginiji su nad jednim Afroamerikancem prilikom uhićenja primijenili više električnih udara. U New Yorku su se policijska vozila zaletjela u gužvu na prosvjedima. U Buffalu je 75-godišnjak pao na ulicu krvareći. U Ohiu su policajci su čak nasilno demonstrantima skidali zaštitne maske i koristili papar sprej. Novinari koji prate prosvjede mjesta su također žrtve takve brutalnosti. Michelle Bachelet, visoka povjerenica za ljudska prava UN-a je otkrila da je tijekom prosvjeda najmanje 200 novinara bilo napadnuto ili uhićeno, iako su dokazali svoj status. Kako smatra Bachelet, to što se takvi incidenti događaju u SAD-u gdje se uvijek zagovara „sloboda govora” je zaista „šokantno”.

— Zaštitnik ili izazivač katastrofe ljudskih prava?

Što je još tužnije, pojedini američki političari i mediji ne samo da nisu ispitali vlastite greške, već nastavljaju provocirati građane, čime jačaju rasne sukobe koji dijele američko društvo. Na primjer, američki predsjednik je nazvao demonstrante „niskim oblikom života” i „gubitnicima”. Senat Tom Cotton je u svom komentarskom članku naslovljenom „Pošaljite vojsku” pozvao na suzbijanje demonstracija oružjem. Fox News je čak dijagramom nagovijestio da nasilje nad Afroamerikancima pomaže rastu burze. Bobby Rush, član Predstavničkog doma Illinoisa je kritizirao ponašanje Fox Newsa jer je „nepristojno i odvratno”.

Sve ovo je cijelom svijetu pojasnilo da su američki političari, koji se neprestano hvale kao „zaštitnici ljudskih prava”, zapravo stvaraoci katastrofe u ljudskim pravima. Britanski list „The Independent” je na svom portalu prokomentirao kako SAD uvijek zagovaraju „ljudska prava”, no zanemaruju svoju obveze u ljudskim pravima i ravnodušne su prema životima građana. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je u izjavi istaknulo da su ogromni prosvjedi u SAD-u najjasniji prikaz dvostrukih standarda Washingtona. U ovom trenutku, američki diplomati koji „prodaju” tzv. „slobodu, demokraciju i vrijednosti ljudskih prava” trenutno doživljavaju nezabilježene neugodnosti.

— Kada bi trenutne SAD bile „druge zemlje”

Američki poznati časopis „Politico” je nedavno naglasio da, ako bi trenutne SAD bile „druge zemlje”, američki diplomati bi opet igrali svoju omiljenu dramu te izražavali zabrinutost zbog nereda u toj zemlji, naglašavali da vlada te zemlje treba dozvoliti mirne prosvjede, pozivali na suzdržavanje od sigurnosne snage, osuđivali policijske napade na novinare, itd., no kada se to događa u SAD-u, a ne „drugim zemljama”, cijela skripta je totalno suprotna. Tzv. „sloboda govora” i „demokracija” se u SAD nalaze u vrlo opasnoj situaciji.

Kao šef diplomacije SAD-a, Mike Pompeo često kritizira situaciju „demokracije i ljudska prava” drugih zemalja, no sad, suočen s prosvjedima protiv rasizma, Pompeo šuti. Kako je objavio CNN 9. lipnja, Pompeo do sada nije dao nikakav komentar o suštinskom pitanju rasne neravnopravnosti u SAD-u, niti se obratio ili poslao uputstva svojim djelatnicima. Više američkih diplomata je izrazilo nezadovoljstvo, govoreći da Pompeo ne smije naljutiti Bijelu kuću i „ne planira se miješati u tu stvar”.

— 50 godina nakon usvajanja „Zakona o građanskim pravima”

Sedamdesetak godina ranije je Karl Gunnar Myrdal, poznat švedski znanstvenik, u svojoj knjizi „American Paradox” istaknuo da je pravi „američki paradoks” zapravo kontradikcija između američkih uvjerenja i realnosti rasne neravnopravnosti, a kako bi se riješio taj problem je potrebno vodstvo savezne administracije. No, do danas, odnosno 50-tak godina nakon usvajanja Zakona o građanskim pravima koji zabranjuje rasnu diskriminaciju, američka administracija još nije našla rješenje rasnih problema, već suprotno, pojedini dužnosnici čak javno provociraju, predvode i dozvoljavaju rasnu diskriminaciju, što predstavlja pravu nesreću američkog društva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.