„Je li Meksiko ‘krivac’ za novi val zaraze COVID-19 u SAD-u?”, požalio se 12. lipnja meksički list „El Financier” na svom portalu. Uzrok cijele priče je to što je američki predsjednik na sastanku ekipe za borbu protiv epidemije bolesti COVID-19 Bijele kuće pripisao novi skok epidemije u svojoj zemlji meksičkim turistima, naglašavajući da pogoršana situacija epidemije nema veze s obnovom gospodarstva. Američka administracija, s ciljem bijega od odgovornosti za neuspjeh u borbi protiv epidemije, traži „krivce” po cijelom svijetu, od Kine i Svjetske zdravstvene organizacije do Europske unije i Latinske Amerike, što gledateljima diljem svijeta više nije čudno. Sve ovo je još jednom dokazalo latinoameričku izreku: Predaleko smo od raja, a preblizu SAD-u.

Razlog zbog kojeg je ovaj put Meksiko postao nova meta američkih političara, je to što trenutno većina novopotvrđenih slučajeva u SAD-u dolazi iz latinskih zajednica, pa Bijela kuća sumnja da su novopotvrđeni slučajevi su uvezeni iz Meksika. No, riječ je o apsurdnom opravdanju.

— Neproporcionalna stopa zaraze i smrti kod Latinoamerikanaca

Od izbijanja epidemije, latinska zajednica u SAD-u trpi neproporcionalnu stopu zaraze i smrti te je pogođena ogromnom rasnom neravnopravnosti. Prema podacima grada New Yorka o udjelu smrtnih slučajeva po rasama objavljenim na početku travnja, Latinoamerikanci su iznosili 34% ukupnih smrtnih slučajeva. „New York Times” je prokomentirao da je nedostatak zdravstvene zaštite kod Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca „izravno uzrokovan povijesnom neravnopravnošću bogatstva i prilika”.

Zapravo je sve ovo posljedica diskriminirajuće politike, a sada kritiziraju žrtve kao krivce. A Meksiko je doista loše prošao u ovom pitanju: već u ožujku ove godine su dvije zemlje potpisali sporazum o „ulasku nevažnih osoblja u zemlju” čime su naglo smanjene bilateralne ljudske razmjene. Što više, uz širenje pandemije, oslabljen je turizam diljem svijeta, tako da se SAD zapravo ne mogu opravdati krivljenjem meksičkih turista. Novinska agencija AP smatra kako je Meksiko neprestano žrtveni jarac američkog predsjednika, za kriminal, kao i za pandemiju. Ovaj put se želi s jedne strane osloboditi odgovornost za epidemiju, a s druge uvesti restriktivne imigracijske mjere te Meksiko iz žrtve pretvoriti u krivca.

— Pravi razlog oštrog skoka epidemije u SAD-u

No, činjenice se ne mogu sakriti. Stručnjaci su otkrili višestruke razloge skoka epidemije u SAD-u. Dr. Ashish Jha, direktor Instituta za globalno zdravstvo Harvarda je analizom pokazao da je prvi razlog putovanje nekoliko milijuna građana diljem SAD-a tijekom praznika za Dan sjećanja na kraju svibnja, a drugi prosvjedi protiv brutalnosti policije i rasne diskriminacije u cijelom SAD-u, što je sve povećalo rizik od širenja virusa.

Osim toga, više američkih država je ubrzalo obnovu gospodarstva bez sveobuhvatne kontrole epidemije, što je stvorilo potencijal za rizike od mogućeg skoka epidemije. Dr. Anthony S. Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (eng. National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID) je već u svibnju upozorio na rizike od prerane obnove gospodarstva, ali njegov prijedlog nije bio razmotren. Do sada je već u više od 20 država u SAD-a došlo do skoka epidemije i na žalost je Fauci točno predvidio.

— Da su SAD ranije poduzele mjere…

Doista , prema analizama više američkih medija, ljudi su već odavno svjesni kako je američka administracija ignorirajući upozorenje odgodila protuepidemijske mjere, čime je naškodila svjetskom, javnom zdravstvu. Istraživanje Sveučilišta Kolumbije je pokazalo da je odgoda restriktivnih mjera u SAD-u uzrokovala smrt najmanje 36 tisuća ljudi. Da su SAD tjedan dana ranije poduzele restriktivne mjere, bilo bi spašen život 36 tisuća građana, a dva tjedna ranije je 83% smrtnih slučajeva u SAD-u moglo izbjegnuto.

Činjenica su u potpunosti dokazale da je sadašnja situacija u SAD-u potpuno rezultat nesposobnosti i sebičnosti pojedinih američkih političara i nema veze s drugim čimbenicima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.