Kineska državna uprava za statistiku je 15. lipnja objavila podatke o nacionalnom gospodarstvu za svibanj. Generalno govoreći, glavni pokazatelji su se tog mjeseca poboljšali, a nacionalno gospodarstvo nastavlja trend oporavka. Suočeno s unutrašnjim i vanjskim pritiscima je kinesko gospodarstvo pokazalo veliku otpornost i sposobnost za savladavanje poteškoća te neprekidno raste.

— Oporavak pokazatelja u svibnju

Konkretno gledano, u svibnju se stabilno povećavala industrijska proizvodnja i dodatna vrijednost industrijskih tvrtki iznad određene veličine je narasla za 4,4% u odnosu na isto razdoblje lani, uz brzinu rasta za 0,5 postotnih bodova veću nego u travnju. Proizvodni indeks uslužne industrije je narastao za 1% u odnosu isto razdoblje lani, a prošli mjesec je ova brojka još bila u minusu. Postupno se povećava tržišna prodaja, a stopa smanjenja ukupne maloprodaje robe široke potrošnje je za 4,7 postotnih bodova manja nego u travnju. Indeks potrošačkih cijena (IPC) se povećao za 2,4% u odnosu na isto razdoblje lani, a stopa povećanja je 0,9 postotnih točka manja nego prošli mjesec i nakon 8 mjeseci se vratila na broj koji počinje s „2″. Registrirana stopa nezaposlenosti u ruralnim područjima je 5,9%, što je za 0,1 postotni bod manje nego prošli mjesec.

Očito je da je Kina, unatoč pandemiji, poštujući pravila gospodarskog razvoja, pravovremeno prilagodila razvojne ciljeve, stavila život građana i stabilnost tržišnih subjekata kao prioritet strategije za reakciju na raznovrsne rizike i izazove, čime je postigla očigledne rezultate, uspjela stabilizirati osnovu kineskog gospodarstva i tržišna očekivanja: u svibnju je indeks menadžera nabave (PMI) iznosio 50,6, a indeks za neproizvodne poslovne djelatnosti 53,6, a oba indeksa su se 3 mjeseca zaredom zadržala iznad točke rasta.

Istovremeno, gospodarski podaci o Kini iz svibnja pokazuju brojne pozitivne točke.

— Povećava se potrošnja

Prvobitno, neprestano se poboljšava potrošnja. Uz činjenicu da je epidemija pod snažnom kontrolom, tržišna prodaja je u Kini rasla 3 mjeseca zaredom. U svibnju se obujam maloprodaje približio obujmu u istom mjesecu prošle godine, a internetska uživo prodaja je postala neobična popularna i internetska maloprodaja se brzo razvija. Što više, u svibnju je maloprodaja „nadograđenih proizvoda” stabilno rasla. Na primjer, prema podacima Kineskog saveza proizvođača automobila (eng. China Association of Automobile Manufacturers – CAAM), u svibnju se prodaja putničkih automobila povećala za 7%. Maloprodaja kozmetika, sportskih i zabavnih uređaja te telekomunikacijske opreme poduzeća iznad označene veličine je ostvarila brz rast s dvoznamenkastim vrijednostima, u odnosu na prošli mjesec.

Sve ovo pokazuje da je snažna potrošnja na tržištu s 1,4 milijardom stanovnika još uvijek glavni pokretač gospodarskog rasta Kine. Michael Spencer, glavni ekonomist i direktor istraživanja za azijsko-pacifičko područje Deutsche Banka je prokomentirao da oporavak kineskog gospodarstva „izgleda vrlo impresivno” i očekuje da će povećanje kineske unutrašnje potražnje u drugom tromjesečju pomoći razvoju gospodarstva, koji će se narasti za 5%-6% u odnosu na prvo tromjesečje.

— Industrija visoke tehnologije postala nov poticaj rastu

Osim toga, industrija visoke tehnologije je postala nov poticaj rastu kineskog gospodarstva. U svibnju, je dodatna vrijednost proizvodne industrije visoke tehnologije narasla za 8,9%, što je za 4,5 postotnih bodova brže od rasta svih industrijskih tvrtki iznad određene veličine. Proizvodnja opreme za 3D ispis, pametnih narukvica, kartica s integriranim krugovima, punjača za električne automobile, kao i drugih proizvoda, se povećala za više od 70%. Brojni oblici digitalnog gospodarstva su pokazali snažnu vitalnost.

U ovom trenutku, Kina je već pokrenula veliki program nove infrastrukture, a kineska vlada još jednom naglašava veću brzinu izgradnje 5G mreže, podatkovnih centra i druge nove infrastrukture, čime osigurava podršku makro politikama za rekonstrukciju lanca opskrbe. Ovo će bez sumnje doprinijeti nadogradnji globalnog industrijskog lanca, što će povećati privlačnost kineskog tržišta.

— Nove investicije stranih poduzeća u Kini

Nedavno je tvrtka Qualcomm proglasila ulaganja rizičnog kapitala u 3 kineske tehnološke tvrtke u područjima interneta stvari, primjene umjetne inteligencije i 5G preobrazbe. Shen Jin, potpredsjednik i generalni direktor ulaganja rizičnog kapitala u Qualcommu je za Kinesku medijsku grupu izjavio: “Sva ova 3 ulaganja su provedena u prvoj polovici godine, odnosno tijekom razdoblja epidemije. Razvoj 5G tehnologije u Kini je napredniji nego u ostatku svijeta, a naša tvrtka je ima povjerenja u kinesko tržište.” Podsjećamo, trenutno Qualcommova ulaganja rizičnog kapitala u Kini već pokrivaju više od 60 tvrtki.

KPMG (Kina) je u svom izvješću „Pregled kineskog gospodarstva” u drugom tromjesečju istaknuo da će, uz povećanje zaštite intelektualnih vlasništva u Kini, ta zemlja privlačiti sve više stranih investicija u djelatnost visoke tehnologije. Izvješće je predvidjelo da će kinesko gospodarstvo nastaviti stabilni trend oporavka te još jednom voditi oporavak svjetskog gospodarstva. Analitičari američke tvrtke BlackRock također smatraju da je brzina oporavka kineskog gospodarstva veća od predviđene i očekuju da će se do kraja 2020. kinesko gospodarstvo vratiti na put za razvoja na kakvom je bilo prije epidemije.

— Pritisci i poteškoće za kinesko gospodarstvo

Međutim, osim pozitivnog trenda gospodarskog oporavka i razvoja, Kina također se suočava s poteškoćama i izazovima konstruktivnih, institucionalnih i periodičnih pitanja, uz udarac pandemije, rizike u globalnim industrijskim lancima i povećanje protekcionizma, a kinesko gospodarstvo se još uvijek nalazi pod velikim pritiscima i treba uložiti veće napore radi svog i svjetskog oporavka.

Petnaestog lipnja prijepodne je otvoren 127. Uvozni i izvozni sajam Kine, poznat kao „Kantonski sajam”, a 10-dnevni događaj će se održati preko interneta. Oko 25 tisuća kineskih poduzeća će sa stranim partnerima razgovarati o poslovima.

Sve je više poteškoća i potrebno je sve veće otvaranje prema svijetu. Kina, kao zemlja koji se zalaže za multilateralizam i globalizaciju, neće samo unaprijediti oporavak svog gospodarstva i ostvariti godišnje ciljeve razvoja gospodarstva i društva, već će i s međunarodnim zajednicom svladati poteškoće i doprinijeti poticajem oporavku svjetskog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.