Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u srijedu predložio da Kina i Indija povećaju komunikaciju i koordinaciju radi ispravnog rješavanja granične situacije i zajedničkom održavanja mira i smirenosti u graničnim područjima.

U telefonskom razgovoru s indijskim ministrom vanjskih poslova S. Džaišankarom je Wang rekao kako su indijske pogranične obrambene postrojbe u ponedjeljak navečer grubo prekršile konsenzus postignut pregovorima za zapovjedničkoj razini između vojski dvije zemlje. Pod okolnostima u kojima je trenutna situacija u dolini Galvan olakšala, indijske postrojbe su još jednom prešle Liniju stvarne kontrole radi namjerne provokacije i čak nasilno napale kineske časnike i vojnike koji su otišli na teren radi pregovora, na taj način izazivajući fizički sukob i žrtve.

Štetan potez indijske vojske teško krši sporazum postignut između dvije zemlje o graničnim pitanjima i temeljne norme međunarodnih odnosa, rekao je izražavajući kinesko snažno protivljenje indijskom potezu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.