Više od 40 zemalja je u srijedu na 44. sjednici Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda visoko priznalo kineska nastojanja u borbi protiv terorizma i ekstremizma radi zaštite ljudskih prava u Xinjiangu.

U izjavi koju je predstavio predstavnik Bjelorusije Vadim Pisarević je 46 zemalja izrazilo stav da su terorizam i ekstremizam prijetnje cijelom čovječanstvu te narušavaju ljudska prava lokalnog stanovništva koji su postali žrtve nasilja.

“S poštovanjem ističemo da je Kina poduzela niz mjera za odgovor na prijetnje u skladu sa zakonom radi zaštite ljudskih prava svih etničkih grupa u Xinjiangu,” izjavio je Vadim Pisarević.

Također je pohvalio transparentnost Kine u rješavanju pitanja Xinjianga. U izjavi je spomenuo da je Kina pozvala više od 1 000 diplomata, dužnosnika međunarodnih organizacija, medijskih profesionalaca i vjerskih vođa u Xinjiang. Rekao je kako su zemlje impresionirane mirom i stabilnosti u regiji, budući da je Xinjiang nije svjedočio nasilnim i terorističkim aktivnostima kroz protekle tri godine.

Izjava također naglašava kako bi bilo koji čin politizacije ljudskih prava trebao biti zabranjen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.