Odbor za vanjske poslove Svekineskog narodnog kongresa, kineskog nacionalnog zakonodavnog tijela, je u četvrtak izrazio snažnu osudu i čvrsto protivljenje donošenju takozvanog “Zakona o autonomiji Hong Konga” u Sjedinjenim Američkim Državama.

Potez SAD-a se grubo upliće u unutarnje poslove Kine i ozbiljno krši međunarodne zakone i temeljne norme upravljanja međunarodnim odnosima, objavio je odbor.

Odbor je ponovio čvrst kineski stav u zaštiti nacionalnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa te provedbi principa “jedna zemlja, dva sustava” i protivljenju bilo kakvom vanjskom uplitanju u poslove Hong Konga.

Poslovi Hong Konga su čisto unutarnja stvar Kine, rekli su iz odbora, ističući kako u Kinesko-britanskoj zajedničkoj deklaraciji ne postoji ni jedna klauzula koja omogućuje inozemnim silama da se upliću u grad.

Kineska vlada provodi nadležnost nad Hong Kongom u skladu s Ustavom i Temeljnim zakonom Posebne upravne regije Hong Kong, istaknuli su.

Odbor je upozorio SAD da se smjesta prestanu uplitati u unutarnje poslove Kine s izgovorom Hong Konga i suzdrže od daljnjeg kretanja pogrešnim putem ili će Kina trebati poduzeti sve nužne mjere kako bi uzvratila.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.