Milijarder filantrop Bill Gates je pozvao da lijekovi i eventualno cjepivo budu omogućeni za zemlje i ljude koji ih najviše trebaju, a ne onome tko “najviše ponudi,” govoreći da će oslanjanje na tržišne snage produljiti smrtonosnu pandemiju.

Ako jednostavno dozvolimo da lijekovi i cjepiva odu onome tko najviše ponudi, umjesto ljudima i mjestima koji ih najviše trebaju, imat ćemo dužu, nepravedniju i smrtonosniju pandemiju,” rekao je osnivač Microsofta Bill Gates u videu objavljenom u subotu tijekom virtualne konferencije o bolesti COVID-19 koju je organiziralo Međunarodno društvo za AIDS.

Foto: VCG

Europska komisija i Svjetska zdravstvena organizacija su upozorile na nezdravu konkurenciju u natjecanju za lijekove koji su ključni za spašavanje života i rješavanje ekonomskog kaosa koji je posijao virus, dok su neki dužnosnici u Washingtonu ukazali kako će tražiti davanje prioriteta stanovnicima SAD-a.

Gates je rekao kako nastojanja za globalnu borbu protiv HIV/AIDS-a započta prija dva desetljeća, kada su se zemlje okupile kako bi naposlijetku omogućile dostupnost lijekova u većini svijeta, uključujući Afriku, mogu služiti kao model za omogućivanje široke dostupnosti cjepiva protiv bolesti COVID-19.

“Jedna od najboljih lekcija borbe protiv HIV/AIDS-a je važnost izgradnje širokog i poštenog globalnog distribucijskog sustava kako bi se lijekovi učinili dostupni svima,” rekao je Gates.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.