— Prvi 5G grad u svijetu proslavio 40. rođendan

Osamnaestog kolovoza je obilježena prva obljetnica od kada je Shenzhen postao demonstrativna zona izgradnje socijalizma s kineskim značajkama. Dan prije je iz ovog grada stigla uzbudljiva vijest: u Shenzhenu je dovršena izgradnja više od 46 tisuća 5G baznih stanica i ostvareno je cjelokupno pokrivanje samostalnom 5G mrežom, čime je Shenzhen postao prvi 5G grad u svijetu.

Istovremeno je Posebna gospodarska regija Shenzhen dočekala svoj 40. rođendan. Tijekom proteklih 40 godina je Shenzhen nosio važnu odgovornost za istraživanje puta otvaranja Kine prema svijetu i u tom smislu postao kineski pilot grad. Grad se razvio iz poljoprivrednog okruga na granici i postao inovacijski grad na međunarodnoj sceni pun vitalnosti. Danas se Shenzhen unaprjeđuje na putu izgradnje demonstrativne zone socijalizma s kineskim značajkama, kako bi taj važan kineski plan Kine ostvario pozitivan početak.

— Demonstrativna zona pokazuje put otvaranja Kine prema svijetu

U listopadu 2018. je kineski predsjednik Xi Jinping u ovom gradu proglasio da se korak kineske reformi i otvaranja prema svijetu neće zaustaviti i najavio da će „Kina stvoriti još veće svjetsko čudo”. U kolovozu 2019. je službeno je objavljen „Prijedlog Centralnog komiteta KP Kine i Državnog vijeća o podršci Shenzhenu u izgradnji demonstrativne zone socijalizma s kineskim značajkama”. Doista, demonstrativna zona Shenzhen pokazuje kako Kina provodi reformu na višoj razini i prema višem cilju.

Kada je Shenzhen postao prva posebna gospodarska zona u Kini, morao je istraživati put prema razvijenoj gospodarskoj zoni, a sada, Shenzhen treba biti pokazatelj drugim kineskim pokrajinama i gradovima. U prvoj polovici ove godine je, usprkos udaru epidemije bolesti COVID-19 i složenoj domaćoj i međunarodnoj situaciji punoj promjena, Shenzhen ostvario pozitivan rast BDP-a, koji je iznosio 0,1% više nego u istom razdoblju prošle godine, čime je postao prvi vodeći grad u Kini s pozitivnom rastom.

— Znanstvena i tehnološka inovacija: „pozlaćena natpisna ploča” Shenzhena

Znanstvena i tehnološka inovacija je uvijek bila „pozlaćena natpisna ploča” Shenzhena. U 2019. je gradska vlast iz lokalnog proračuna namijenila posebna sredstva za razvoj znanosti i tehnologije u dvostruko većem iznosu nego 2018., od kojeg čega više od 30% uloženo u osnovna istraživanja i primjenu rezultata osnovnih istraživanja. Broj PCT međunarodnih patenata i patenata za izum u Shenzhenu se više od 5 godina nalazi na prvom mjestu među svim kineskim gradovima. U prvoj polovici ove godine, stopa rasta dodatne vrijednosti razvijene proizvodne industrije je iznosila 2,4%, što je 12,6 postotnih bodova više nego u prvom tromjesečju. Na 18. Kongresu Komunističke partije Kine je proglašena strategija razvoja pokretanog inovacijom, a na 19. Kongresu je Kina postavila cilj da do 2035. godine bude među prvim zemljama svijeta po inovaciji. Grad Shenzhen je postavio inovaciju kao glavnu razvojnu strategija grada i postigao očigledne rezultate, čime je međunarodnoj zajednici pružio prozor za promatranje Kine te pokazao kako je samostalna inovacija ključna za kineski put reformi i otvaranja prema svijetu.

— 210 konkretnih mjera za optimizaciju poslovnog okoliša

Istovremeno, Shenzhen neprekidno produbljuje reformu, čime je zauzeo vodeći položaj u svijetu u formiranju međunarodnog poslovnog okoliša koji uvažava tržište, zakone i propise. Na primjer, ako čovjek želi registrirati svoju tvrtku u Shenzhenu, odobrenje i evidencija će trajati samo nekoliko desetina sekunde, a cijeli proces se obavlja bez ljudskog rada. Lokalna vlast Shenzhena je klasificirala takav sustav kao „ reformni projekt broj 1″ ove godine za optimizaciju poslovnog okoliša. Ove godine se u ovom gradu oko takvih pitanja provelo 210 konkretnih reformnih mjera

Također vrijedi pozornost na to što je, od prve baze za zaštitu poslovnih tajni u pokrajini Guangdong i jednog od prvih lokalnih centara za rješavanje sporova intelektualnog vlasništva u inozemstvu, do donošenja Dopune i ispravka propisa za zaštitu intelektualnog vlasništva Posebne gospodarske regije Shenzhen, taj grad je postigao prestižne rezultate u zaštiti intelektualnog vlasništva. U uslužnoj sposobnosti administracije preko interneta, kao i izgradnji regulatornog okoliša, Shenzhen uvijek zaslužuje titulu demonstratora. Kao što je rekao Honson To, predsjednik tvrtke KPMG za Kinu i azijsko-pacifičko područje, izvrsni poslovni okoliš, pozitivni tržišni subjekti i praktičan radni stil lokalnih vlasti su izvor podrške zbog koje se KPMG više godina kvalitetno razvija u Shenzhenu.

— Razvoj Shenzhena uz priliku nadogradnje Šireg zaljevskog područja Guangdong-Hong Kong-Makao

Osim toga, koristeći priliku izgradnje Šireg zaljevskog područja Guangdong-Hong Kong- Makao se Shenzhen mogao još više otvoriti prema svijetu, posebno u pitanju institucionalnog otvaranja. Zahvaljujući izgradnji zone slobodne trgovine Shekou, Shenzhen se aktivno prilagodio međunarodnim visokim standardnima pravila za investicije i trgovinu te ubrzava formiranje gospodarskog sustava s otvorenim značajkama, koji se povezuje s međunarodnim tržištem. Do svibnja ove godine je u zoni slobodne trgovine Shekou objavljeno 560 rezultata institucionalne inovacije, među kojima će pojedine prakse biti promicane u cijeloj Kini. Shenzhen upravo takvim otvorenim potezima privlači inozemne tvrtke. Prema statistici je u prvoj polovini ove godine u Shenzhenu uspostavljeno gotovo 2000 poduzeća sa stranim investicijama ili predstavništva stranih poduzeća, a praktično korištenje stranih investicija je iznosilo više od 4 milijarde dolara, sa stopom rasta od 5%.

— Demonstrativan značaj, ne samo u gospodarstvu

Izgradnja pokazne zone socijalizma s kineskim značajkom se ne odnosi samo na gospodarstvo, nego i na kulturu, društveni razvoj, ekologiju i druga područja. Shenzhen nije samo prvak u pojedinom području nego je prvak u svim. Ovog srpnja je Shenzhen proglašen među „10 gradova za najljepši život” u Kini 2019-2020.

„Napreduje prema cilju izgradnje socijalizma s kineskim značajkom i postane pozitivan primjer kao grad moderne zemlje socijalizma,” je razvojni smjer Shenzhena. Prema takvom pravilu će Shenzhen će biti još aktivniji i vitalniji, a Kina će svijetu pružiti više prilika.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.