Nedavno je Keith Krach, zamjenik državnog tajnika SAD-a posjetio kineski Tajvan, što predstavlja drugi posjet američkih visokih dužnosnika Tajvanu u ovoj godini. Potezi američke strane teško krše princip jedne Kine i tri Zajednička priopćenja Kine i SAD-a te ugrožavaju kinesko-američke odnose, kao i mir i stabilnost na Tajvanskom tjesnacu i Kina će obavezno poduzeti potrebne protumjere i zaštititi državni suverenitet i teritorijalni integritet.

— Princip jedne Kine je politička osnova kinesko-američkih odnosa

Općenito je priznato da je princip jedne Kine politička osnova kinesko-američkih odnosa. U tri Zajednička priopćenja Kine i SAD-a je jasno propisano da SAD priznaju kako je vlada Narodne Republike Kine jedina legalna vlada Kine, a uz taj preduvjet su dozvoljene razmjene američkih i tajvanskih građana u kulturi i trgovini te drugi neslužbeni odnosi. Kina se uvijek odlučno protivi održavanju službenih razmjena SAD-a i Tajvana na bilo koji način.

Međutim, ove godine su pojedini američki političari više puta prekršili duh spomenuta tri Zajednička priopćenja Kine i SAD-a, provocirajući tajvanskom pitanjem. Od prodaje oružja Tajvanu i izjave o „jačanju gospodarske suradnje“, do posjeta visokih dužnosnika Tajvanu i sastanka američkog veleposlanika u UN-u s tajvanskom predstavnicom u SAD-u, SAD neprestano šalju pogrešne signale pristalicama „neovisnosti Tajvana“, a jedna od glavnih namjera SAD-a je da ostvariti korist od nereda na Tajvanskom tjesnacu.

— „As Tajvana“ u tzv. „ormaru alata“ za politike prema Kini

Dublji razlog je taj što se pojedini američki političari još uvijek odbijaju probuditi iz fantazija unilateralizma i hegemonizma te gledajući razvoj Kine kroz naočale mentaliteta nulte sume, po svaku cijenu pokušavaju suzbiti razvoj Kine. „As Tajvana“ je također jedan od alata u njihovom tzv. „ormaru alata“ za politike prema Kini. No, kako je John Robert Bolton, nekadašnji savjetnik za državnu sigurnost Bijele kuće, napisao u memoarima, američki predsjednik je više puta nazvao Tajvan „vrhom kemijske olovke“, bez ikakvog ustručavanja. Očito je da će američki političari odbaciti „as Tajvana“ odmah nakon korištenja te uopće neće razmišljati o sigurnosti i blagostanju tajvanskih građana, već će vezati građane Tajvana kao taoce na svoja bojna kola.

— Kritike međunarodne zajednice

Istovremeno, međunarodna zajednica kritizira poteze američkih političara zbog destabilizacije Tajvanskog tjesnaca. Xulio Rios, direktor portala „Observatorio de la Politica China“(hrv. Promatranje kineske politike, https://politica-china.org/) iz Španjolske, je istaknuo da američka administracija pokušava, koristeći visoku osjetljivost tajvanskog pitanja, suzbiti Kinu i vršiti pritisak na nju. Herman Tiu Laurel, osnivač think-tanka Instituta Brics s Filipina smatra da su posjeti američkih dužnosnika Tajvanu naškodili odnosima dvije obale Tajvanskog tjesnaca i zaprijetili miru regije. Hussam Shoeib politički istraživač iz Sirije, je prokomentirao da se SAD, koristeći tajvansko pitanje, upliću u unutarnje poslove Kine i potpuno ignoriraju osnovne principe međunarodnih odnosa, a takvi potezi će obavezno biti izloženi jednoglasnim optužbama međunarodne zajednice.

Milijarda i četiristo milijuna Kineza nikako neće dozvoliti takve pokušaje koji ugrožavaju kineski suverenitet i teritorijalni integritet. Kao što je kineski predsjednik Xi Jinping istaknuo, stav Kine suočene s bilo kakvim izazovom suštinskim interesima i glavnim principima, je odlučno protivljenje, bez kolebanja ili povlačenja, do konačne pobjede. Tajvansko pitanje se tiče suštinskih interesa i glavnih briga Kine te predstavlja najvažnije i najosjetljivije pitanje u kinesko-američkim odnosima. Ozbiljno predlažemo američkim političarima da odmah promijene smjer i isprave greške, oprezno paze na svoje poteze i ne podcjenjuju odlučnost 1,4 milijarde Kineza u očuvanju državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Bilo kakvi potezi za ugrožavanje kineskih suštinskih interesa i uplitanje u unutarnje poslove Kine će naići na snažan kineski protunapad. Čovjek koji se igra vatrom, će zapaliti i sebe.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.