Na 45.konferenciji Vijeća za ljudska prava UN-a u Ženevi su pitanja kršenja ljudskih prava i sustavnog rasizma koja su se javila tijekom prevencije epidemije u SAD-u privukla veliku pozornosti i zabrinutosti u svijetu. Predstavnici brojnih zemalja su pozvali SAD da poštuju osnovne činjenice kad je riječ o ljudskim pravima, izražavajući gnjev jer se iz političkih razloga provode dvostruki standardi u ovom području. Istovremeno se na mnogo mjestima u SAD-u održavaju prosvjedi protiv rasizma i policijskog nasilnog provođenja zakona, što je u potpunosti otkrilo lažni kaput „ljudskih prava u američkom stilu“.

Rasizam je u povijesti bio prisutan tijekom cjelokupnog američkog razvoja. Kako bi osvojile zemlju, SAD su ubile gotovo sve lokalne Indijance, kako bi dobile radnu snagu, SAD su kupovale robove iz Afrike. Patnje pripadnika nacionalnih manjina su očigledna mrlja u američkoj povijesti. Prema izvješću lista New York Times, ponašanje SAD-a prema Indijancima je najsramotnije poglavlje u povijesti te zemlje. Američki znanstvenik Thomas Sowell je u knjizi „Kratka povijest američkih naroda“ napisao da „boja kože igra odlučujuću ulogu u sudbini Amerikanaca“.

Prema podacima objavljenim na američkoj internetskoj stranici „Mapa policijskog nasilja“ , od 2013. do 2019., na milijun stanovnika od policijskog nasilja godišnje poginu 2.5 osobe, ali taj broj kod osoba afričkog podrijetla iznosi 6.6, što je 2.6 puta više nego kod bijelaca. Još gore je to što 99% policajaca zahvaljujući američkom sustavu izbjegne osudu nakon takvog brutalnog ponašanja. Kakvo je stanje ljudskih prava pripadnika nacionalnih manjina u SAD-u s takvom nasilnom provedbom zakona?

Suočena s neočekivanom epidemijom je američka vlada je pokazala kratkovidan, neučinkoviti i neodgovoran stav, što je, osim što je izazvalo 7,1 milijuna bolesnih i 200 tisuća umrlih, daljnje zaoštrilo rasizam te povelo SAD prema katastrofi ljudskih prava. Prema podacima Američkog Odbora za kontrolu bolesti, stopa zaraze bolešću COVID-19 kod američkih državljana porijeklom iz Latinske Amerike je 2.8 puta veća nego kod bijelaca. Zbog neravnoteže u medicinskim resursima i prihodima, trpe mnogo veći rizik od zaraze i smrti. Međutim, američki političari su istovremeno, iz političkih razloga za skrivanje grešaka u borbi protiv epidemije, namjerno koristili izraze „kung-fu gripa“ i „kineski virus“ kako bi izazvali mržnju prema Kini. Najizravniji rezultat toga je to što su stanovnici azijskog porijekla u SAD-u postali „žrtveni jarci“ i trećina njih je izjavila kako su doživjeli rasističke uvrede tijekom epidemije.

Očigledno je da jačanju rasizma doprinosi sadašnja američka vlada. Vidimo da političari iz Bijele kuće zbog političkih interesa naširoko pokazuju kako su bijelci iznad svega i zauzimaju strog stav prema imigraciji, a rasizam koriste kao instrument u političkim borbama. Ovo njihovo ponašanje je dovelo do rasta rasizma i ksenofobije u SAD-u. Neki komentari kažu da se „SAD se nalaze u krizi terora bijelih suprematista,” a anketa je pokazala kako polovina ispitanih građana smatra da je rasizam ukorijenjen u američkim organima gospodarstva, obrazovanja i policije i dvije trećina građana afričkog porijekla smatra da se način na koji se policajci ponašaju prema njima u budućnosti neće poboljšati .

Kroz povijest sve do sad je američki sustavni rasizam izazvao nepomirljive društvene nesuglasice. Od unutrašnje politike do diplomacije, američki političari neuredno odlučuju i smiješno ponašaju, a sve je tamnije svjetlo takozvanog „svjetionika“. „Zaštitnik ljudskih prava “ koji se uvijek uplitao u poslove drugih pokazuje velike nedostatke u tom području i nema kredibilitet za komentiranje ostalih. U svijetu ne postoji „ učitelj ljudskih prava“, niti je ispravno imati dvostruke standarde u pitanjima ljudskih prava. Suočavajući se sa strašnim posljedicama rasizma u svojoj zemlji, američki političari iskorištavanjem proturječja povećavaju poteškoće naroda, ali ostvaruju svoje interese. Zar nije u takvoj situaciji neprimjereno govoriti o Američkom snu?

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.