Ured povjerenika kineskog Ministarstva vanjskih poslova u Posebnoj upravnoj regiji Hong Kong je u utorak izrazio čvrsto protivljenje i osudu zbog lažnih optužbi Generalnog konzulata SAD-a u Hong Kongu protiv kineskih legitimnih i razumnih protumjera primijenjenih na veleposlanstvo i konzulate SAD.-a u Kini, uključujući Generalni konzulat u Hong Kongu.

Kina je pravilno olakšavala normalne aktivnosti veleposlanstva i konzulata SAD-a te njihovog osoblja u Kini, rekao je glasnogovornik.

Sjedinjene Američke Države su ipak nametnule krug ograničenja na normalno izvođenje dužnosti veleposlanstva i konzulata Kine u SAD-u, kao i njihovog osoblja, od listopada 2019., ne obazirući se na kinesko čvrsto protivljenje i prosvjede te zahtijevajući od visokih kineskih diplomata u SAD-u da dobiju odobrenje Državnog tajništva za posjet sveučilišnim kampusima u SAD-u i sastanke s dužnosnicima lokalnih vlada.

Takva nerazumna praksa je teško prekršila međunarodno pravo i norme upravljanja međunarodnim odnosima, narušila odnose i normalnu međuljudsku razmjenu između dvije zemlje te je suprotna vrijednostima otvorenosti i slobode koje SAD tvrde da zagovaraju, dodao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.