Kinesko vodeće zakonodavno tijelo je u subotu donijelo zakon o kontroli izvoza, omogućujući vladi da djeluje protiv zemalja koje zloupotrebljavaju kontrolu izvoza na način koji šteti kineskim interesima.

Zakon, s detaljnim odredbama o popisima i mjerama za kontrolu izvoza, je donesen u subotu na dvomjesečnoj sjednici Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa, vodećeg zakonodavnog tijela u zemlji. Stupiti će na snagu 1. prosinca.

Prema zakonu, Kina može “poduzeti recipročne mjere” protiv bilo koje zemlje ili regije koja zloupotrebljava mjere za kontrolu izvoza i predstavlja prijetnju kineskim interesima i nacionalnoj sigurnosti.

Osim vojnih i nuklearnih proizvoda, zakon pojašnjava da su tehnički podaci povezani sa stavkama pokrivenima zakonom također predmet odredbi o kontroli izvoza.

Zakon je donesen nakon što su Sjedinjene Američke Države prošlog mjeseca uvele ograničenja izvoza za Poluvodičku proizvodnu međunarodnu korporaciju, najvećeg proizvođača čipova u Kini, a Trumpova administracija je poduzela razne korake protiv još jednog tehnološkog diva, Huaweija te aplikacija TikTok i WeChat.

Najnovija mjera daje Pekingu više prostora za zaštitu nacionalnih interesa i sigurnosti, nakon što je Ministarstvo trgovine u kolovozu objavilo izmijenjeni popis tehnologija kojih je izvoz zabranjen ili ograničen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.