Xi Jinping održao govor na svečanosti obilježavanja 70. obljetnice vojske KND-a u Ratu za otpor agresiji SAD-a i pomoć Koreji

Kineski predsjednik Xi Jinping je u petak u Pekingu prisustvovao na sastanku za obilježavanje 70. obljetnice ulaska vojske Kineskih narodnih dobrovoljaca (KND-a) u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DNRK) tijekom Rata za otpor agresiji SAD-a i pomoć Koreji i održao važan govor.

U lipnju 1950. je izbio unutrašnji rat u Koreji, a američka vlada je tada poslala vojsku i pokrenula potpuni rat u toj zemlji. SAD nisu poštovale kineska upozorenja i više puta su prešle preko vojno-pograničnu liniju 38º sjeverne širine te su bombardirale kineske gradove na sjeveroistočnoj granici. Na zahtjevu Koreje je Kina osnovala Kineske narodne dobrovoljce i u listopadu iste godine ih poslala na bojišnicu kako bi se borili protiv američkih agresora i pomagali Koreji. Rat je trajao dvije godine i devet mjeseci i postao povijesni primjer kako slabiji i manji mogu pobijediti jače.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na svečanosti rekao kako su kineski vojnici u ovom ratu bili optimistični, iskreni i hrabri te kako su heroji koji su domoljubno obranili svoju zemlju i pomogli susjednoj zemlji. Bez obzira na smjer razvoja kroz vrijeme, moramo poštovati i održavati duh ne plašenja nasilnika i borbe protiv nasilne vlasti. Xi Jinping je naglasio kako će država uvijek pamtiti vojnike stare generacije koji su zaštitili svjetsku pravedenosti i mir te ostvarili besmrtne podvige za novu Kinu.

Prema njegovim riječima, nakon pobjede u Ratu za otpor agresiji SAD-a i pomoć Koreji je socijalizam s kineskim karakteristikama ušao u novu fazu. Kineski narod je svojim naporima ostvario veličanstveni skok od odlučnog stajanja u svijetu do obogaćenja i razvoja države. Ostvarenje svih kineskih uspjeha se temelji na inzistiranju na rukovodstvu Komunističke partije Kine, politici s narodom u središtu, stvaranju sreće za narod i izgradnji moderne vojske. Kineski predsjednik je ovom prilikom rekao kako Kina nikad neće provoditi hegemoniju ili širiti teritorij. Kina se odlučno protivi hegemonizmu i politici moći. Kina će uvijek provoditi obrambenu politiku. Kineski narod će snažno napasti bilo kakvo ponašanje koje šteti državnim interesima, sigurnosti i razvoju te suzbijati separatizam.

Osim toga je Xi naglasio kako će Kina, kao odgovorna velika zemlja, poštovati mir, razvoj, pravedenost, iskrenost, demokraciju i slobodu. Kina će inzistirati na zajedničkim konzultacijama, izgradnji i uživanju rezultata te čvrsto ići putem mirnog, otvorenog, suradničkog i zajedničkog razvoja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.