Odgovornost velike zemlje tijekom velikih promjena

„Slažem se s dugoročnim konceptom kineskog predsjednika, odnosno da treba povećati zajedničke interese među zemljama te na toj osnovi oblikovati zajednicu u situaciji velikih promjena u svjetskoj politici i gospodarstvu,“ je mišljenje bivšeg premijera Velike Britanije Jamesa Gordona Browna o potrebnom svjetskom izboru svijeta tijekom jačanja protuglobalizacije koje je nedavno izložio.

— Razumijevanje Kine

Nedavno je u kineskom gradu Guangzhouu zaključen međunarodni sastanak naslovljen Razumijevanje Kine. Na sastanku, s glavnom temom „Velike promjene, veliki ispit i velika suradnja – novi put kineske modernizacije i zajednica čovječanstva koja dijeli sudbinu,“ je Gordon Brown putem video veze izrazio priznanje kineskih doprinosa međunarodnoj suradnji, a kako je rekao, pod dvostrukim pritiskom pandemije i gospodarske depresije, nerazumno štićenje sebičnih interesa pojedinih zemalja apsolutno nije preporučljiv način međunarodnih odnosa.

Megawati Soekarno Putri, bivša predsjednica Indonezije, je u obraćanju putem video veze podsjetila kako se na početku izbijanja pandemije, dok su druge zemlje morale rješavati domaće probleme, Kina već zalagala za konstruktivnu pomoć raznim svjetskim zemljama, uključujući Indoneziju. Kako je rekla, upravo uzajamna pomoć Kine i drugih zemalja predstavlja dobru praksu koncepta zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu.

Do 20. Listopada je Kina pružila protuepidemijsku pomoć za 150 zemalja i 7 međunarodnih organizacija, izvezla 179 milijardi maski, 1,73 milijardi zaštitnih odjela i 543 milijuna PCR testova. Kina je praktičnim potezima doprinijela produbljenju međunarodne suradnje u borbi protiv pandemije, čime je ublažila negativan utjecaj pojedinih hegemonijskih zemalja.

— Odlučnost u odlučivanju Kine

Tijekom velike pandemije i promjena nezabilježenih u proteklih sto godina je Kina odlučno odlučila o snažnijem nastavku otvaranja, reformi i suradnje te promicanju razvoja na takav način.

U svibnju je Kina je objavila Prijedlog za ubrzanje usavršavanja socijalističkog tržišnog gospodarstva u novom dobu, u kojem je iznijela nove zahtjeve za otvaranje na višoj razini. U lipnju je objavila „Generalni plan o izgradnji Luke slobodne trgovine u Hainanu“ i novu verziju negativnog popisa za pristup stranim poduzećima. U studenom je na trećem Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu postignut obujam poslovanja od 72,62 milijarde dolara, a nedavno potpisivanje Regionalnog sveobuhvatnog gospodarskog partnerstva (eng. Regional Comprehensive Economic Partnership, RCEP) će još više proširiti prostor kineskog otvaranja globalnom tržištu.

— Kina je otvorena prema bilo kakvom sporazuma koji je pogodan za gospodarsku globalizaciju

Kineski predsjednik Xi Jinping je nedavno prilikom sudjelovanja na 27. Neformalnom sastanku čelnika APEC-a izrazio spremnost Kine za pozitivno razmišljanje o pristupu Sveobuhvatnom i naprednom sporazumu za Trans-pacifičko partnerstvo (eng. Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership, CPTPP). Svijet tu najavu vidi kao otvoreni stav Kine prema bilo kakvom sporazumu koji pogodan za gospodarsku globalizaciju i gospodarsku integraciju regije.

Prema procjeni bi u sljedećih 10 godina ukupan kineski uvoz mogao premašiti 22 bilijuna dolara. Kina odlučno, davanjem uloge ogromnom potrošačkom potencijalu 1,4 milijarde stanovnika, promiče dvostruku cirkulaciju domaćeg i domaćeg i stranog tržišta, kako bi kinesko tržište postalo svjetsko tržište. Kao što je Vladimir Imamovič Norov, glavni tajnik Šangajske organizacije za suradnju, izložio na sastanku o Razumijevanju Kine, Kina se zalaže za otvaranje namijenjeno suradnji i zadovoljstvu svih strana, a kineski razvoj će biti koristan za blagostanje cijelog čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.