Xi Jinping pozvao na podizanje suradnje Kine i ASEAN-a radi regionalnog gospodarskog oporavka

Kineski predsjednik Xi Jinping je u petak pozvao Kinu i Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN-a) na podizanje gospodarske i trgovinske suradnje i olakšavanje što ranijeg i potpunog oporavka regionalnog gospodarstva.

“Kina će povećati suradnju sa zemljama ASEAN-a i uzeti 10. godišnjicu potpune uspostave sporazuma o slobodnoj trgovini Kine i ASEAN-a kao priliku za daljnju provedbu našeg sporazuma o slobodnoj trgovini,” rekao je Xi u obraćanju na svečanosti otvorenja 17. Sajama Kine i ASEAN-a Poslovnog i investicijskog samita Kine i ASEAN-a putem video veze.

Govoreći o novo potpisanom Regionalnom sveobuhvatnom gospodarskom partnerstvu (eng. Regional Comprehensive Economic Partnership – RCEP) je Xi rekao kako pozdravlja potpisivanje i raduje se njegovom što skorijem stupanju na snagu.

RCEP, najveći svjetski sporazum o slobodnoj trgovini je 15 članica potpisalo 15. studenog na četvrtom samitu RCEP-a u Hanoju. Pokriva gotovo trećinu globalnog stanovništva i 30% globalnog BDP-a.

“Kina će raditi sa zemljama ASEAN-a na održavanju neometanog protoka trgovine, promicanju uzajamnih investicija, međusobnom širem otvaranju tržišta i izgradnji duboko integrirani industrijskih, opskrbnih i vrijednosnih lanaca,” obećao je Xi.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.