17. Sajam Kine i ASEAN-a pokazao kinesku odluku o širenju otvaranja

Sedamnaesti sajam Kine i ASEAN-a, dovršen 30. Studenog, je s više od 150 promocija, potpisivanjem 86 suradničkih ugovora i najvišom vrijednošću potpisanih ugovora u povijesti sajma ostvario zadovoljavajuće rezultate. Sajam nije samo produbio razmjene i suradnju između Kine i zemalja ASEAN-a u trgovini i gospodarstvu, već predstavlja i vitalan primjer izgradnje sudbinske zajednice.

Kineski predsjednik Xi Jinping je tom prigodom rekao kako Kina smatra ASEAN ključnom i prioritetnom regijom za susjedsku diplomaciju i kvalitetnu izgradnju Pojasa i puta te podržava njegov središnji položaj u regionalnoj suradnji i očekuje da će igrati veću ulogu u izgradnji otvorenijeg i transparentnijeg regionalnog sustava.

Na temelju zajedničke izgradnje Pojasa i puta i unapređenja razvoja digitalnog gospodarstva je Sajam Kine i ASEAN-a ostvario plodonosne rezultate i pružio novu snagu za budući razvoj, a također je pokazao ogroman suradnički potencijal Kine i ASEAN-a.

Do sad je svih deset zemalja ASEAN-a potpisalo suradničke sporazume s Kinom u okviru Pojasa i puta. Kina je na ovom sajmu naglasila kako će s ASEAN-om, na osnovi izgradnje novih kopnenih i pomorskih puteva, povećati komunikaciju i suradnju u izgradnji infrastrukture i ubrzati izgradnju važnih suradničkih projekata, kako bi aktivnije izgradili zajednicu Kina i ASEAN-a na višoj razini.

U 2020. se obilježava godina suradnje u digitalnom gospodarstvu između Kine i ASEAN-a. Internetski sajam Kine-ASEAN-a, organiziran prvi put, je privukao sudjelovanje 1900 poduzeća. Trenutno se sveobuhvatno ubrzava izgradnje informacijske infrastrukture između Kine i ASEAN-a te su postavljenja tri međunarodna komunikacijska podmorska kabla, 12 međunarodnih komunikacijskih kontinentalnih kabela i 13 važnih komunikacijskih postaja. To je bilateralnu trgovinu učinilo digitalnijom, ugodnijom i učinkovitijom. U budućnosti će Kina i zemlje ASEAN-a surađivati u područjima pametnih gradova, 5G-a, umjetne inteligencije, e-trgovine, velikih podataka, bloklanaca, telemedicine i ostalog.

Kina u 2020. doista neprekidno dokazuje odluku o širenju otvaranja te je Pekinškim međunarodnim sajmom za trgovinu uslugama, Kineskim međunarodnim uvoznim sajmom u Šangaju i Sajmom Kine i ASEAN-a omogućila trgovačka događanja radi dugotrajnih razmjena i suradnje.

Na petoj plenarnoj konferenciji 19. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine je usvojen novi strateški razvojni plan, koji predviđa određivanje unutrašnjeg ciklusa kao glavnog, uz unapređenje koordinacije unutrašnjeg i globalnog ciklusa. Naglašeno je kako će Kina i dalje provoditi kvalitetno otvaranje i širiti suradnju na osnovi uzajamnih interesa. Kina je početkom studenog na Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu u Šangaju objavila četiri nove mjere za širenje otvaranje, obećavajući izgradnju nove pokazne zone otvaranja, unaprjeđenje dugotrajnog razvoja vanjske trgovine, neprekidno poboljšanje trgovinske atmosfere i produbljenje bilateralne, multilateralne i regionalne suradnje.

Očigledno je kako odlučna i otvorena Kina svojim naporima i nastojanjima doprinosi svjetskoj obnovi, od čega razne zemlje ostvaruju interese, uključujući i one iz ASEAN-a.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.