Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je kratke upute za osobe koje su dobile pozitivan nalaz na COVID-19 te osobe koje su bliski kontakt oboljele osobe.

Ako ste dobili pozitivan nalaz na COVID-19:

– Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana. Dodatne informacije o kućnoj izolaciji tijekom bolesti COVID-19 možete naći ovdje .

– Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preopterećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.). Liječnik će vam dati upute o izolaciji te po potrebi otvoriti bolovanje.

– Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite, koji će potom kontaktirati teritorijalno nadležnog epidemiologa radi procjene potrebe daljnjeg postupanja unutar kolektiva.

– Ostanite u izolaciji 10 dana, pri čemu je datum obolijevanja nulti dan, a drugi dan bolesti je prvi dan izolacije. Nakon 10 dana izolacije osoba nije zarazna za okolinu i ne treba se ponovno testirati na COVID-19 (iznimka su teški klinički oblici COVID-19 i imunokompromitirani bolesnici).

– Obavijestite  svoje bliske kontakate o svojoj bolesti odnosno pozitivnom nalazu na COVID-19 te ih uputite da se jave svojem izabranom liječniku radi karantene (samoizolacije). Trebaju biti u karanteni 10 dana od posljednjeg kontakta s Vama, npr. ako ste sa osobom bili u kontaktu 5. listopada, tada je osoba u karanteni do 15. listopada, te 16.listopada osoba nastavlja svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene nije razvila nikakve simptome bolesti.

– Bliski kontakti su sve osobe s kojima ste bili u kontaktu unutar 48 sati prije pojave prvih simptoma bolesti (odnosno od uzimanja brisa ako nemate nikakve simptome bolesti, a nalaz brisa je pozitivan na SARS-CoV-2) pa sve do trenutka Vašeg odlaska u izolaciju.

– Pripremite popis bliskih kontakata za poslati nadležnoj epidemiološkoj službi (nabolje e-mailom) ako joj zatreba.

Podaci o bliskom kontaktu:

– ime i prezime, adresa, kontakt telefon/mobitel
– opis kontakta (datum, mjesto, vrsta i  trajanje kontakta)
– radno mjesto/zanimanje (posebno važno ako se radi o zaposlenima u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi tj. domovima za starije i nemoćne).

Ako vas je osoba koja ima COVID-19 obavijestila da ste bliski kontakt:

– Ostanite kod kuće i fizički se izolirajte od svojih ukućana.

– Obavijestite svojeg izabranog liječnika telefonom ili e-mailom (npr. ako su preoptrećene telefonske linije, ako je vikend i Vaš liječnik ne radi i sl.).

– Vaš će liječnik uzeti osnovne podatke o oboljeloj osobi s COVID-19 čiji ste bliski kontakt radi provjere (uvidom u informatički sustav ili direktnim kontaktiranjem epidemiologa) i po potrebi otvoriti bolovanje.

– Ostanite u karanteni (samoizolaciji) 10 dana od posljednjeg kontakta s oboljelom osobom, pri čemu se dan kada ste zadnji put bili u kontaktu računa kao nulti dan, a sljedeći dan je prvi dan karantene. Npr. ako ste s oboljelom osobom bili u kontaktu 5.listopada, posljednji dan karantene je 15.listopada, te 16.listopada možete nastaviti sa svojim uobičajenim svakodnevnim aktivnostima (posao, škola i dr.) pod uvjetom da tijekom karantene/ samoizolacije niste razvili nikakve simptome bolesti.

– Ako ste zaposleni u sustavu zdravstva ili socijalne skrbi (domovi za starije i nemoćne), odmah obavijestite svojeg poslodavca odnosno nadležni COVID-19 tim ustanove u kojoj radite o tome da ste bili u kontaktu za zaraznom osobom te da morate u karantenu na 10 dana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.