Diplomati zemalja srednjoistočne Europe: Kina je ispunila cilj eliminacije siromaštva

Na sastanku stalnih članova Politbiroa CK KP 3. prosinca je generalni sekretar Kineske komunističke partije Xi Jinping izjavio da je Kina po planu ispunila cilj eliminacije siromaštva. Diplomati iz zemalja srednjoistočne Europe su povodom toga izjavili da je Kina, ispunjavanjem ovog cilja, ne samo uveliko doprinijela razvoju svjetske emilinacije siromaštva nego i svijetu pokazala kako promišlja o ovom pitanju.

Češki veleposlanik Vladimir Tomšik je naveo da Kina ima veliku populaciju, a uspjeh u borbi protiv siromaštva je veličanstven. „To označava da Kina mora u kratko vrijeme podići prihod većine stanovnika, a ovaj broj nije milijun ili deset milijuna, nego nekoliko milijardi siromašnih ljudi. Kina je to uradila samo u desetak godina, to je prekretnica u povijesti čovječanstva, “ dodao je Vladimir Tomšik.

Činjenice govore najuvjerljivije. Nakon osmogodišnje borbe protiv siromaštva, Kina je ukinula apsolutno siromaštvo te i regionalno siromaštvo, gotovo milijardu ljudi je izašlo iz siromaštva, i time je Kina deset godina prije ispunila cilj smanjenja siromaštva UN-a u okviru dugotrajnog razvoja do 2030. godine. Veleposlanik Slovačke Dušan Belle je izjavio da je kinesko iskustvo vrijedno i za druge zemlje, a naročito zemlje u razvoju.

Prema mišljenju veleposlanika Albanije Selima Belortaje, iako je političko i društveno stanje različito i ne može se sve preuzeti od Kine, kinesko iskustvo iz tehnološke i administradivne oblasti se mora naučiti.

Veleposlanik BiH Tarik Bukvić je pozitivno ocijenio Kinu pošto je ne samo dokinula siromaštvo u svojoj zemlji, nego je i inicijativom „Pojas i put“ pokrenula suradnju s drugim zemljama i time pomogla drugima u smanjenju siromštva. Kina inzistira da se narod stavi u središte pozornosti i da se narod drži iznad svega, a ovaj prioritet kineskog sustva su više puta spomenuli i diplomati iz zemalja srednjoistočne Europe.

Otpravnik poslova srpskog veleposlanstva Ivan Kandijas je rekao da je zaključak kineske pobjede u emilinaciji siromaštva rukovodstvo Kineske komunističke partije. „Kineska komunistička partija je dalekovidna i iskreno radi za svoj narod. Ona sustavno raspoređuje resurse i unapređuje dugotrajni i uravnotežni razvoj privrede, riješila je niz problema koje druge strane do sad nisu uspjele riješiti. “

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.