Je li Morrison poludio jer napadu Kinu i želi zaraditi od nje?

Kad je riječ o promjenljivim političarima, australski Morrison se vjerojatno nalazi među prvima. Nakon traženja isprike od Kine zbog „incidenta sa stripom“ je Morrison odjednom promijenio stav i trećeg ovog mjeseca izjavio kako se nada da će s Kinom imati „konstruktivne kontakte“, jer su „odnosi s Kinom uzajamno korisni, što je dobro za obje zemlje“.

S jedne strane napada Kinu, a s druge želi zaraditi od nje, je li Morrison poludio? Jednako kao u popularnoj internetskoj australskoj seriji Utopija, u kojoj brojni australski političari raspravljaju o obrambenom proračunu i dolaze do zaključka: „svake godine se potroši 300 milijardi australskih dolara za očuvanje trgovine s Kinom, u cilju izbjegavanja kineske prijetnje“.

Realnost je apsurdnija od drame. Gledajući na Morrisonov mandat u protekle dvije godine, provodio je niz špekulativnih politika. Slijedi politiku SAD-a i često napada Kinu, ali i želi podijeliti gospodarske mogućnosti kineskog razvoja. Konačno je takvim opasnim ponašanjem izazvao političku zbunjenost i Australiju doveo u dileme.

U stvari, jasno je kako je Morrisonova politička igra licemjerna – radi ostvarenja političkog cilja, može se napraviti i iskoristiti bilo što. Iza toga ne stoje samo ideološka pristranost i mentalitet Hladnog rata, već i osobna politička korist od SAD-a.

Prema „New York Timesu“, Australija neprekidno napada Kinu u pitanjima poput Južnog kineskog mora, Hong Konga i Xinjianga jer se nada kako će tim SAD-u pokazati kako je vrijedna i razveseliti „starijeg brata“.

Međutim, prihvaća li „stariji brat “ to? Bivši australski diplomat Tony Kevin je nedavno rekao kako će Morrison svojim politikama izgubiti stabilno tržište, a SAD i Europa će iskoristiti priliku za popunjavanje nedostataka. Slatkim će riječima Australiji izražavati podršku i suosjećanje, „ali, ustvari smo izolirani, bez pomoći“.

Naime, „Morrisoni“ koji žele samo političke interese moraju sveobuhvatno razmotriti hoće li će moći pretrpjeti cijenu pogoršavanja odnosa s Kinom? Kina je godinama bila najveći australski trgovinski partner i najveće odredište njenog izvoza. Prema podacima australskog statističkog ureda, izvoz Australije u Kinu je 2019. je činio 38.2% ukupne vrijednosti izvoza, a trgovinski višak s Kinom je narastao za 51.1%. Prema analizama australskog ekonomista, ako se trgovina Kine i Australije smanji za 95%, Australija će izgubiti 6% BDP-a. Hoće li Morrison moći pronaći drugo tržište s neograničenim potencijalima poput kineskog?

Zbog višestrukih australskih provokacija Kine u pitanjima koja se tiču njenih ključnih interesa, bilateralni odnosi dvije zemlje su značajno pali, a međusobna trgovinska suradnja se suočila s preprekama. Kao zemlja koja inzistira na zajedničkom otvaranju i razvoju se Kina uvijek zalaže za poštovanje i suradnju s drugim zemljama. Morrisone nemoj se pretvarati da si zbunjen!

Kineski princip je poslušati riječi i pogledati djela. Ako želi s Kinom dijeliti razvojne interese, Morrison treba prije svega biti iskren. Kineski narod neće dozvoliti da jedući kinesku hranu razbija kinesko posuđe. Probudi se, Morrisone.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.