Snažna obnova kineske vanjske trgovine šalje tri signala

Nakon snažnog rasta u listopadu je tendencija obnove kineske vanjske trgovine u studenom još snažnija. Prema podacima Kineske carine objavljenim 7. ovog mjeseca je vrijednosti izvoza i uvoza u studenom u Kini iznosila 460.72 milijardi američkih dolara, s rastom od 13.6%, u kojem je izvoz porastao za 21.1.%, a uvoz za 4.5%.

Uz višegodišnji razvoj, blagdan „Dvostruke jedanaestice“ koji su pokrenuli kineski e-trgovci je sve zreliji i smatra se pokazateljem kineskog potrošačkog tržišta. Uz pozadinu epidemije su prodajni rezultati za „Dvostruku jedanaesticu“ na kineskim platformama za e-trgovinu ipak bili zadovoljavajući, što pokazuje kako je kineska unutrašnja potražnja snažna i digitalna inovacija žilava te koordinacija ove dvije snage širi kinesko unutrašnje tržište, a također donosi korist prekograničnim e-trgovcima.

Neprekidna obnova kineske vanjske trgovine je pružila snagu stabilnosti globalnoj proizvodnji i ponudi. U prvih 11 mjeseci ove godine je Kina ostvarila rast izvoza i uvoza prema ASEAN-u, EU-u, SAD-u, Japanu i Južnoj Koreji. U tome je vrijednost trgovine Kine i ASEAN-a narasla za 5.6%, Kine i EU-a za 3.5%, a Kine i SAD-a za 5.8%.

Prema izvješću tvrtke „Nikkei“ iz Japana je u veljači 2020. vrijednost kineskog izvoza činila 14% ukupne vrijednosti Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, a od travnja do sad je ovaj udio bio viši od 20%, što je premašilo prijašnji rekord od 19% iz 2015. Kako je navedeno u ovom tekstu, stopa kineskog izvoza među glavnim svjetskim gospodarskim snagama se neprekidno povećava, što je signal kako se globalno gospodarstvo sve više oslanja na Kinu.

Brojne međunarodne organizacije su objavile kako je Kina jedina zemlja koja je u 2020. ostvarila pozitivni privredni rast, a podiže se i optimističko raspoloženje u poduzećima. Nedavno je CNBC objavio izvješće o istraživanju za četvrto tromjesečju u kojem je navedeno kako većina financijskih direktora iz velikih prekograničnih tvrtki smatra kako Kina postupno izmiče negativnom utjecaju bolesti COVID-19 te su rekli kako se zahvaljujući tome kinesko gospodarstvo u trećem tromjesečju „blago poboljšava,“ dok je ranije bilo „stabilno“.

Prema izvješću Svjetske trgovinske organizacije objavljenom u listopadu se predviđa kako će se svjetska trgovina smanjiti za 9.2% u 2020. S ovakvom pozadinom je Kina ostvarila rast izvoza i uvoza te čak ostvarila rezultate bolje od predviđenih, što pokazuje žilavosti kineskog gospodarstva i prosperitet Kine kao centra globalne proizvodnja, a također pruža snažno povjerenje u svjetsku obnovu.

Iako se još uvijek suočavamo s vanjskim nesigurnostima, snažna obnova kineske vanjske trgovine i trajna dobra tendencija su primijećeni na globalnom tržištu. Kina, koja je naporima izgradila novi razvojni sustav, će i dalje ulagati napore u otvaranje i razvoj te biti stabilizator i pokretač globalne trgovine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.