Modernino cjepivo protiv COVID-a u petak je postalo drugo koje je dobilo odobrenje za hitnu uporabu od američke Agencije za hranu i lijekove (FDA).

FDA je najavio odobrenje dan nakon što je stručno povjerenstvo odobrilo njegovo korištenje.

Odluka FDA temelji se na rezultatima kasne faze studije na 30.000 dobrovoljaca koja je utvrdila da je cjepivo gotovo 95 posto učinkovito u prevenciji koronavirusa. Cjepivo je imalo relativno male nuspojave, uključujući bol oko mjesta uboda i oticanje.

Riječ je o drugom odobrenom cjepivu nakon Pfizer/BioNTechova cjepiva prošlog petka.

– S obzirom na to da su sada dostupna dva cjepiva za prevenciju bolesti COVID-19, FDA je poduzeo još jedan presudan korak u borbi protiv te globalne pandemije koja svakodnevno uzrokuje velik broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva u Sjedinjenim Državama, izjavio je povjerenik FDA Stephen M. Hahn.
Očekuje se da će se Modernino cjepivo koristiti na teže dostupnim mjestima, poput ruralnih bolnica. Najprije će biti cijepljene osobe najizloženije koronavirusu i korisnici domova za starije.

Baš kao i Pfizerovo, i Modernino cjepivo davat će se u dva navrata s razmakom od 28 dana. Jedna od glavnih razlika između njih je u tome što se Modernino cjepivo može skladištiti na -20 stupnjeva, dok se Pfizerovo treba skladištiti i držati na -75 Celzijevih stupnjeva, što njegov transport čini vrlo kompliciranim.

Moderna ima ugovore s američkom vladom prema kojima ove godine treba osigurati 20 milijuna doza i ukupno 200 milijuna doza do kraja lipnja 2021. godine. Biotehnološka tvrtka dogovarala je s američkom vladom pripremu za distribuciju 5,9 milijuna cjepiva već ovog vikenda.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.