Kina gradi inteligentni istraživački matični brod bez posade

Kina je počela izgradnju inteligentnog matičnog istraživačkog broda bez posade, za koji je predviđeno da će provoditi pomorski nadzor koordinirajući se sa bespilotnim letjelicama te brodovima i ronilicama bez posade, rekli su dizajneri u nedjelju.

Očekuje se kako će brod biti isporučen 2022., rekao je Zhou Ning, glavni znanstvenik ekipe za opremu bez posade Južnog pomorskog znanstvenog i inženjerskog laboratorija Guangdonga.

“Biti će to prvi kineski brod kojim se može daljinski upravljati i koji može autonomno ploviti, kao i prvi matični brod koji može ostvariti koordinaciju među različitim bespilotnim sustavima u zraku, na moru i ispod morske površine,” rekao je Fan Lei, glavni konstruktor brodogradilišta CSSC Huangpu Wenchong.

Brod će biti temeljen na Inteligentnom mobilnom oceanskom stereo sustavu promatranja, koji je Južni pomorski znanstveni i inženjerski laboratorij Guangdonga počeo razvijati 2019.

Inteligentni mobilni oceanski stereo sustav promatranja može služiti kao alat za prevenciju i ublažavanje pomorskih katastrofa, podmorničko precizno mapiranje, nadzor pomorskog okoliša i održavanje vjetroelektrana na moru, rekli su stručnjaci.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.