Sigurnost iz Kine osigurava stabilnost svijetu

„Stabilnost će biti glavni smjer kineske makro gospodarske politike u 2021,“ je važan signal poslan s nedavnog gospodarskog radnog sastanka Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Smjer kineske makro politike u 2021., koja neće poklanjati pozornost samo kratkoročnim gospodarskim valovima, već će se s dugoročnom vizijom truditi stvoriti dugotrajnu ravnotežu sa stabilnim rastom i sprječavanjem rizika, će zacrtavati održavanje održivosti makro gospodarskih politika, pružanje potrebne podrške gospodarskom oporavku i izbjegavanje oštrih zaokreta.

— Kontinuitet, stabilnost i održivost makro gospodarskih politika u Kini

Realno govoreći, iako se kinesko gospodarstvo trenutno razvija u smjeru očiglednog oporavka, ipak postoje određena područja i djelatnosti koja se nisu vratila u normalno stanje te će se i iduće godine suočavati sa složenom i kritičnom situacijom. Istovremeno je potrebno spriječiti rizike uzrokovane pandemijom. U takvoj situaciji će održavanje kontinuiteta, stabilnosti i održivosti makro gospodarskih politika bez sumnje doprinijeti sigurnosti stabilnog oporavka kineskog gospodarstva.

Stabilan oporavak kineskog gospodarstva, kao drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, je sam po sebi „lijek“ protiv uznemirenosti i depresije svjetskog gospodarstva. Nedavno je kineska vlada objavila gospodarske podatke o prvih 11 mjeseci koji su pokazali rast u industriji, maloprodaji, investicijama i drugim djelatnostima. Dosljedan trend rasta kineskog gospodarstva je jedna od rijetkih sigurnosti u sadašnjem svijetu punom nesigurnosti te će uz masovno cijepljenje protiv bolesti COVID-19 u više zemalja, ljudima dati razloge za povjerenje u oporavak svjetskog gospodarstva u 2021..

— Oporavak kineskog gospodarstva ima veliki značaj za oporavak svjetskog gospodarstva

Oporavak kineskog gospodarstva, kao „svjetske tvornice,“ ima ključan značaj za oporavak globalnog industrijskog i opskrbnog lanca tijekom pandemije. U studenom je, izražen u dolarima, kineski izvoz narastao za 21,1%, znatno više od očekivanja u drugim dijelovima svijeta te je ostvario najvišu vrijednost nakon veljače 2018.. Očito je da strojevi u kineskim tvornicama, kao važan dio globalnog opskrbnog lanca, neprestano rade radi zadovoljavanja svjetskih potreba.

Spomenuti podaci su opovrgnuli retoriku pojedinih zapadnih političara koji zagovaraju razdruživanje od Kine, „desinizaciju“ itd.. Kao što je Martin Wolf, glavni gospodarski komentator lista „Financial Times“ iz Velike Britanije rekao u nedavnom intervjuu, “Kina je i dalje jedan od najkonkurentnijih proizvođača u svijetu.“ Kako je rekao, iako pojedina inozemna velika poduzeća žele pluralizirati industrijski lanac, zemlje poput Južne Koreje, Japana i drugih teško mogu pronaći alternativu koja može zamijeniti Kinu u pitanju industrijskog lanca i to je razlog zbog kojeg se trgovina s Kinom uvijek nalazi na prvom mjestu popisa vanjske trgovine tih zemalja.

— Kina radi na boljem poslovnom okolišu za inozemne ulagačima

Sigurnost iz Kine ne podrazumijeva samo spomenute sektore. Veliko kinesko tržište s ogromnim potencijalom i otvorenošću na višoj razini je još jedan doprinos Kine svijetu. U ovogodišnjoj situaciji pada prekograničnih investicija širom svijeta je taj pokazatelj u Kini narastao, usprkos globalnoj situaciji. U prvih 11 mjeseci ove godine, je bez djelatnosti bankarstva, vrijednosnih papira i osiguranja, praktično korištenje stranih investicija u Kini iznosilo 899,38 milijardi yuana, sa stopom rasta od 6,3%. To u potpunosti dokazuje kako je, unatoč depresiji globalnog gospodarstva, Kina i dalje privlačno odredište inozemnih ulaganja.

Na nedavnom gospodarskom radnom sastanku Centralnog komiteta KP Kine je još jednom istaknuto kako će Kina sveobuhvatno promicati reformu i otvaranje prema svijetu, „ublažavati ograničenja pristupa tržištu, poticati ravnopravnu konkurenciju, štititi intelektualno vlasništvo, oblikovati zajedničko veliko tržište te osigurati međunarodni poslovni okoliš koje uvažava tržišna i zakonska pravila.“ Kinesko tržište na višoj razini otvaranja će globalnim poduzećima stvoriti više mogućnosti i pružiti više sigurnosti oporavku globalnog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.